Nieuws Actueel

Microsoft gaat iets nieuws doen.... een laptop!

Rik Nizet 7 oktober 2015

Microsoft laptop nieuw groot

Microsoft heeft dinsdag voor het eerst een eigen laptop gepresenteerd. Het Amerikaanse technologieconcern, van oudsher vooral bekend als producent van softwarepakketten als Windows en Office, zet daarmee een nieuwe stap als hardwarefabrikant.

De zogenoemde Surface Book heeft een afneembaar scherm dat ook als tablet te gebruiken is. Microsoft presenteerde daarnaast een nieuwe tablet en ook twee nieuwe smartphones uit de Lumia-serie, die het bedrijf in handen kreeg via de overname van de Finse mobieltjesmaker Nokia.

ConcurrentieHet concern voelt steeds zwaarder de concurrentie van Apple en Google, die allebei zowel mobiele apparaten als bijbehorende besturingssoftware leveren. Om de voorkomen dat het eigen besturingssysteem Windows terrein verliest, gaat Microsoft steeds meer eigen hardware maken.

SmartphonesDe smartphones die Microsoft tot dusver uitbracht, hebben het echter niet verder geschopt dan een marktaandeel van zo'n 3 procent. Daarmee blijft het bedrijf mijlenver verwijderd van marktleider Samsung, dat telefoons maakt met het Google-besturingssysteem Android, en iPhone-maker Apple.

Afgelopen zomer schreef Microsoft 7,5 miljard dollar af op de boekwaarde van Nokia, dat in 2013 werd overgenomen. Daardoor leed het concern het zwaarste kwartaalverlies uit zijn bestaan.