Nieuws Actueel

Middenstand Hoevelaken in 't geweer tegen zondagsverbod

Van onze redactie 19 mei 2015

Image 4932888

Na een vergeefse poging van de Nijkerkse winkeliers in januari, hopen de Hoevelakense winkeliers nu de politiek ervan te overtuigen dat ze in de problemen komen, doordat winkels in het vlakbij liggende Amersfoort wél op zondag open zijn. Donderdag wordt er op hun initiatief een openbare informatiebijeenkomst voor raadsleden gehouden in het stadhuis vanaf 21.15 uur.De nieuwbakken voorzitter van de Ondernemersvereniging Hoevelaken, Dennis Toebast, gaat op het puntje van zijn stoel zitten. ,,Nijkerk wilde Hoevelaken er in 2000 graag bij hebben, dan moet het ook de consequenties accepteren,'' zegt de bakker.

Hij vervolgt: ,,Onderzoek heeft uitgewezen dat zo'n beetje de helft van de Hoevelakers weleens elders op zondag boodschappen doet. Hooglanderveen ligt hier drie minuten vandaan en Vathorst slechts vijf minuten. Wij willen een gelijk speelveld. Door Nijkerk wordt ons de mogelijkheid ontnomen om met de ondernemers daar te concurreren. Ik vind het kwalijk dat de zondagsopening onbespreekbaar is. Dit onderwerp wordt collectief genegeerd en het college sluit de ogen.''AanvalToebast heeft al een pittige titel voor zijn toespraak aan de raad bedacht: 'Hoevelaken ligt onder vuur en de coalitie slaapt verder!' ,,De Hoevelakense ondernemers kiezen voor de aanval en dat doen we liever richting Amersfoort en Vathorst, maar helaas moeten we eerst de pijlen op de gemeente Nijkerk richten en daar de boel wakker schudden. De VVD is al jaren de grootste partij in Hoevelaken, maar doet er te weinig voor. Hoevelaken is een compleet ander dorp dan Nijkerk.''

Volgens de voorzitter gaan in eerste instantie alleen de drie supermarkten op zondag open, die merken het het meeste in hun omzet. ,,De consument verandert, wij volgen, anders houdt ons bestaansrecht als ondernemer op. En als de consument aangeeft ook graag 's zondags bij Bakkerij Toebast brood en banket te willen kopen, dan ga ik open. Mijn collega in Hooglanderveen is al open op zondag.'' MotiePRO21 geeft hem een steuntje in de rug met een persbericht en een tweet waarin de partij ervoor pleit de openingstijden door de winkeliers zelf te laten bepalen. Afhankelijk van het debat van donderdag beslist PRO21 hoe ze verder gaat handelen.Lees meer hierover vandaag in AD Amersfoortse Courant.