Nieuws Actueel

Migratieonderzoekster: Terugkeerpremie voor asielzoeker zinloos

Van onze redactie 20 november 2014

De Nederlandse overheid schetst een verkeerd beeld van dergelijke terugkeerprogramma's om het beleid politiek te verkopen.

Dat is de conclusie van migratieonderzoeker Marieke van Houte in haar proefschrift over terugkeermigratie. Ze promoveert daarop vandaag aan de Universiteit van Maastricht.

Al jaren woedt een politieke discussie over het uitzetbeleid. Afgewezen asielzoekers worden gestimuleerd zelfstandig terug te keren. Daarbij krijgen ze tot duizenden euro's financiële ondersteuning. Ook bieden veel particuliere organisaties cursussen aan (website bouwen, businessplan schrijven) om de asielzoeker voor te bereiden op een nieuw bestaan in zijn land van herkomst. Van Houte sprak de afgelopen jaren met tientallen van hen. Onder andere in Afghanistan, Sierra-Leone en Bosnië-Herzegovina.

Helpt die ondersteuning? "Er is geen significant positief effect in de situatie van terugkeerders die wel of geen ondersteuning hebben gehad. De groep met een terugkeerpremie draagt niet bij aan ontwikkeling en vredesopbouw in hun land. We hebben terugkeerders gesproken die ook na jaren nog steeds in de marge leefden en heel graag terug willen naar Nederland."

Waaraan besteden zij die premie? "Soms gaat dat op aan de inspanning om in hun sociale netwerk terug te keren: het uitdelen van cadeaus, het geven van een feest. Dat sociale netwerk hebben ze nodig om zichzelf staande te houden in hun 'nieuwe' land."