Nieuws Actueel

'Mijd kantoor tijdens nucleaire top'

Merlijn Ensing 19 maart 2014

Werkend Nederland krijgt het aanstaande maandag en dinsdag zwaar te verduren tijdens de nucleaire top. Vooral in de Randstad zullen grootschalige wegafsluitingen tot lange files leiden, wat organisaties en ondernemers handen vol geld kost. In navolging van Rijkswaterstaat roept ook het bedrijfsleven nu op om thuis te blijven.

Een uur in de file kost namelijk ruim 26 euro per werknemer. Dat concludeerde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) eind vorig jaar in een rapport. Voor treinreizigers met vertraging is het plaatje niet veel rooskleuriger: één uur extra op het spoor kost bijna 20 euro per werknemer. Rijkswaterstaat heeft zakelijke reizigers op voorhand opgeroepen de Randstad te mijden tijdens de nucleaire top, maar dat vond tot nog toe weinig gehoor: zo’n 60 tot 70 procent van de werknemers die in Den Haag aan de slag moeten is toch van plan naar kantoor te komen.

Daardoor loopt de schade van de verwachte verkeerschaos voor zakelijk Nederland al snel in de honderden of duizenden euro’s, afhankelijk van de grootte van een organisatie en de afstand die medewerkers naar kantoor moeten afleggen. Veel ondernemers willen zich tegen die kostenpost beschermen en besluiten hun medewerkers daarom toch te vragen om thuis aan de slag te gaan.