Nieuws Actueel

Milieu is óók big business

Cathérine Minczeles 17 december 2015

Groen duurzaam sustainer homes

Toen de hele wereld nog keek naar de regeringsleiders op de klimaattop in Parijs, waren jonge Utrechtse ondernemers al lang groen bezig. Met hun start-ups ondernemen zij in duurzaamheid. Want daarvoor is het volgens hen niet alleen de hoogste tijd, er valt ook serieus geld mee te verdienen. "Het is een interessante groeiende markt," zegt George Freriks van #StartupUtrecht.

Utrecht kent zo'n 400 start-ups; beginnende en snelgroeiende bedrijven met een innovatief idee die inspelen op een nieuwe markt.

Het is geen toeval dat een hoop jonge ondernemers met groene ideeën zich hier profileren, meent Doron Verstraelen van Economic Board Utrecht, een samenwerking tussen het Utrechtse bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen.

BroedplaatsenUtrecht heeft een hoog opgeleide bevolking en diverse kennisinstellingen. "Utrecht heeft een gunstig startersklimaat, want er zijn hier veel incubators; broedplaatsen, gevestigd. En het is een trend om een eigen bedrijf te beginnen, in plaats van bij een groot bedrijf aan het werk te gaan", zegt George Freriks van #StartupUtrecht, een netwerkorganisatie van deze incubators.

Met duurzame start-ups valt volgens Freriks geld te verdienen. "Het is achterhaald te denken dat oprichters alleen de wereld willen verbeteren met hun onderneming. Duurzaamheid is een internationale trend, waar een serieuze en interessante groeiende markt voor is. Met innovatieve ideeën spelen zij daar op in. Daarbij wordt in deze markt ook veel geïnvesteerd.''

Nieuwe banenVolgens Roel Raatgever, directeur van UtrechtInc, een in De Uithof gevestigde incubator, worden start-ups steeds belangrijker voor werkgelegenheid. "Waar de gevestigde economie krimpt, bieden start-ups nieuwe banen."

Wachten op het akkoord van de klimaattop in Parijs deed Utrecht dus niet. "Door de juiste start-ups te steunen brengen we zelf verandering", zegt Raatgever. Utrecht Science Park wil de meest concurrerende regio van Europa zijn op het gebied van duurzaamheid.

Neelie Kroes"Er zijn nog wel slagen te maken voor Utrecht om internationaal gezien op de kaart gezet te worden", zegt Freriks. Met ex-Eurocommissaris Neelie Kroes als boegbeeld van de Nederlandse start-ups moet die internationale bekendheid er naar verwachting komen.

Duurzaam huis met alles wat je nodig hebt

De oprichters van Sustainer Homes bouwen zelfvoorzienende duurzame en mobiele woningen uit containers. De woning produceert zelf elektriciteit uit zonne- en windenergie, filtert drinkwater uit regenwater en heeft een efficiënte warmtepomp.

Vanaf €45.000 is er een verkrijgbaar van 30 m². Die zou in principe overal in Utrecht kunnen staan. Mede-oprichter Gert van Vugt (26) raadt het echter af. "In de stad is niet veel ruimte. Maar een groot deel van het aardoppervlak is nu nog onbewoonbaar. Met een Sustainer Home heb je geen aansluitingen nodig en kun je zelfs op zee wonen, bij wijze van."

Vrij en onafhankelijkDe containerwoning biedt normaal wooncomfort. "De insteek was om vrij en onafhankelijk te wonen. Met dit ontwerp bewijzen we dat het kan en willen we anderen inspireren. Je zit niet vast aan een hypotheek en het is duurzaam. Het is een radicaal andere manier van leven. Iedereen denkt dat Nederland zo groen is, maar dat is niet waar." Op de klimaattop in Parijs stellen regeringsleiders ambities en praten ze over geld, zegt Van Vught. "Uiteindelijk moeten mensen zelf de verandering brengen. Daarvoor is Sustainer Home een voorbeeld."

Hij wil ook zelf in een Sustainer Home wonen. Misschien wel op het parkeerterrein van het oude KPN-terrein aan de Fockema Andreaelaan: als 10% van de Nederlanders zo woont, scheelt dit volgens hem 3,12 miljard kilo CO² per jaar.