Nieuws Actueel

Milieudefensie wil wel schikken met Shell over olievervuiling Nigeria

Van onze redactie 8 januari 2015

Woensdag werd bekend dat Shell een regeling heeft getroffen met inwoners van het naburige dorp Bodo. De inwoners krijgen bij elkaar ongeveer 70 miljoen euro. Shell erkende al eerder verantwoordelijk te zijn voor 2 lekkages in een pijpleiding die door het dorp loopt. Die lekkages veroorzaakten veel milieuschade.

Hoop De schikking tussen Shell en de inwoners van Bodo werpt een nieuw licht op de zaak tussen Milieudefensie en Shell. In de eerste behandeling won Shell weliswaar op 4 van de 5 punten, maar Milieudefensie put hoop uit het feit dat Shell nu in de zaak-Bodo, die in Engeland diende, geschikt heeft. "Beide zaken draaien deels om dezelfde pijpleiding", zegt Geert Ritsema. "In de Engelse zaak is een intern Shell-rapport boven tafel gekomen waaruit blijkt dat die leiding verouderd was. Dat gebruiken we ook in de zaak die hier dient."

Incidenten In Goi heeft Shell nog geen toenadering gezocht om tot een schikking te komen. "Maar als ze dat willen, staan wij er voor open." Vraag is of het zo ver komt. Shell zegt de lekkages in Bodo als incidenten te beschouwen, en wijt andere vervuilingen aan sabotage. De Nederlandse rechter gaf het bedrijf daarin in de meeste gevallen gelijk.

Milieudefensie stelt dat de zaak in Bodo 'het topje van de ijsberg' is, en vindt dat Shell en de Nigeriaanse overheid alle schade in het gebied moeten opruimen.