Nieuws Actueel

Milieulobby prikt in het imago van de ballon

Van onze redactie 16 maart 2015

Image 4810726

Zelfs de Tweede Kamer roept gemeenten op het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Een succesvolle lobby van de Partij voor de Dieren. Die is fel tegen ballonnen. Want wat omhoog gaat, komt naar beneden. Rubber, plastic en lintjes belanden in het milieu. Vissen en eenden stikken erin of raken verstrikt.

Verdubbeld Het aantal ballonnen dat we oplaten, is in 10 jaar verdubbeld, zegt een woordvoerster van Stichting De Noordzee, die met de Plastic Soup Foundation en Vereniging Kust & Zee actiepagina 'Die ballon gaat niet op' is begonnen.

Bij begrafenissen worden regelmatig ballonnen opgelaten, wensballonnen en vooral bij de begrafenis van een kindje ook gewone. Voor uitvaartondernemingen is het lastig, zegt een woordvoerster van Monuta. "Je wilt aan de ene kant tegemoetkomen aan de wensen van nabestaanden en aan de andere kant rekening houden met duurzaamheid."

Alternatieven Monuta onderzoekt alternatieven. GreenLeave weet er zo een paar: bellen blazen, vliegeren, briefjes met een tekst in een doos stoppen of op een groeipapier met zaadjes erin schrijven en dit planten.

Ballonleveranciers hebben zich ondertussen verenigd in De Groene Ballon. Ballonnen die worden opgelaten, zijn van latex en biologisch afbreekbaar, stellen zij. En dat de resten schadelijk zijn voor het milieu of dodelijk voor dieren is helemaal niet bewezen, zegt De Groene Ballon, die bovendien onderzoek laat doen naar een lintje dat oplosbaar is in water.