Nieuws Actueel

Miljarden smelten weg bij Valeant

Rik Nizet 22 oktober 2015

Valeant pharmacie 335

Een groot aantal prominente investeerders, onder wie miljardair Bill Ackman van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde hedgefonds Pershing Square, maakte de afgelopen jaren forse papieren winsten op hun beleggingen in farmaceut Valeant. Ze zien die miljarden nu wegsmelten na beschuldigingen van omzetfraude.

Valeant kelderde woensdag bijna 40 procent in beurswaarde tot 88,58 dollar per aandeel. Volgens Citron Research van shortseller Andrew Left, iemand die gokt op koersdalingen, zou er een geheime relatie bestaan tussen Valeant, dochterbedrijf Philador en een klant van Philador met de naam R&O Pharmacy. Citron denkt dat Philador en R&O één en dezelfde zijn, waardoor Valeant zijn producten verscheept naar een eigen tak en daarbij wel opbrengsten in de boeken zet.

Daarbij wordt de vergelijking gemaakt met het schandaal rond de Amerikaanse energiereus Enron. Enron ging in 2003 failliet door omvangrijke boekhoudkundige fraude waarbij verliezen van een groot aantal dochtermaatschappijen werden verzwegen. Citron kopt groot op zijn website: Zou dit de farmaceutische Enron zijn?

Onjuist rapportValeant weersprak in een verklaring het "onjuiste rapport'' van Citron. Pershing Square is de op twee na grootste aandeelhouder van het bedrijf met volgens de laatste bekende gegevens een deelneming van bijna 6 procent.