Nieuws Actueel

Miljardenimpuls voor MKB

Bram de Vrind 21 september 2015

Laptop dame glimlach kijken 335

De kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf heeft maandag een flinke impuls gekregen. Meerdere partijen kwamen met het bericht geld beschikbaar te stellen voor het verstrekken van leningen.

Zo heeft de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) haar eerste fonds geopend, goed voor circa 1 miljard euro aan krediet. Het geld is afkomstig van pensioenfondsen, verzekeraars en banken. De NLII is vorig jaar opgericht om het makkelijker te maken voor institutionele beleggers om te investeren in de Nederlandse economie.

Europese InvesteringsbankDaarnaast breidt de Europese Investeringsbank (EIB) zijn kredietverstrekking aan het mkb in Nederland verder uit. In samenwerking met de Rabobank en financieel dienstverlener DLL komt er 400 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe leningen. De EIB verstrekt verder een nieuwe lening van 150 miljoen euro aan waterbedrijf Vitens.

StartersDe EU-instelling komt samen met de Nederlandse overheid en andere investeerders ook met een nieuw investeringsfonds voor veelbelovende startende ondernemers. Hiermee kan in totaal 90 miljoen euro in het bedrijfsleven worden gepompt, waarvan 30 miljoen euro afkomstig van het ministerie van Economische Zaken.

StadsvervoerdersDe EIB verwacht binnenkort nog deals te sluiten voor leningen aan spoorbedrijf NS (van 200 tot 300 miljoen euro), stadsvervoerders RET, GVB en HTM (elk circa 150 miljoen) en kredietinstelling Qredits (tenminste 120 miljoen euro).