Nieuws Actueel

Miljardenverlies Vattenfall door afboekingen

Lotte Grimberg 21 juli 2015

Windmolen rij middelgroot

Miljardenafschrijvingen hebben energieconcern Vattenfall afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers gedrukt. Het Zweedse moederbedrijf van Nuon kwam onder de streep 28,8 miljard kroon (3,1 miljard euro) tekort, tegen een verlies van 1,6 miljard kroon een jaar eerder, maakte het dinsdag bekend.

Het resultaat werd vertekend door afboekingen van in totaal 30 miljard kroon. Vattenfall schreef met het oog op de slechte marktomstandigheden fors af op onder meer kerncentrales in Zweden en kolencentrales in Duitsland. Verdere afschrijvingen op het in 2009 overgenomen Nuon bleven ditmaal achterwege.

PrijsdalingenDe omzet nam met 1,3 procent af tot 36,1 miljard kroon. Vattenfall kampt met aanhoudende dalingen van de elektriciteitsprijzen, als gevolg van een nog altijd onderkoelde vraag en overcapaciteit. De prijsdalingen raken de resultaten steeds harder omdat langlopende contracten die in beter tijden zijn afgesloten, geleidelijk aflopen.

Vattenfall kondigde in april aan dat het opnieuw duizenden banen schrapt om de kosten meer in lijn te brengen met de fors lagere opbrengsten. Ook de kosten van die reorganisatie drukten het nettoresultaat. Gecorrigeerd voor eenmalige posten behaalde het energiebedrijf een operationele winst van bijna 3 miljard kroon. Dat is een kwart minder dan in het tweede kwartaal van 2014.

Verder meldde Vattenfall dat het op 1 juli de resterende 21 procent van de aandelen Nuon heeft gekocht. Daarvoor is 2,1 miljard euro overgemaakt aan de vorige eigenaars. In totaal heeft Vattenfall 10 miljard euro betaald voor Nuon.