Nieuws Actueel

Miljardenverlies voor ING

Rik Nizet 7 mei 2014

ING heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 1,9 miljard euro geleden, na een winst van ongeveer dezelfde omvang een jaar eerder. Dat meldde het financiële concern woensdag.

Het verlies werd met name veroorzaakt door een afboeking op de waarde van het belang dat ING nog heeft in zijn Amerikaanse verzekeringsdochter Voya, die vorig jaar in New York naar de beurs werd gebracht. Die drukte het resultaat met 2 miljard euro. Ook is een eenmalige pensioenlast van 1 miljard euro in de cijfers verwerkt. Vorig jaar dreef de opbrengst van de verkoop van onderdelen de winst nog met 1 miljard euro op.

Eenmalige postenGeschoond voor eenmalige posten kwam de winst voor belastingen over het afgelopen kwartaal uit op 1,4 miljard euro, tegen 1,6 miljard euro in het eerste kwartaal van 2013. De onderliggende nettowinst daalde van 1,2 miljard naar 988 miljoen euro.

KredietportefeuilleING Bank behaalde net als een jaar eerder een onderliggend resultaat van 1,2 miljard euro. Het bankbedrijf zag de toevertrouwde middelen in het eerste kwartaal met 8,3 miljard euro toenemen terwijl de kredietportefeuille per saldo met 5,1 miljard euro groeide.

Het bedrag dat ING extra opzij zette om eventuele kredietverliezen op te vangen, is in het eerste kwartaal verder afgenomen dankzij de verbeterde economische situatie, zei topman Ralph Hamers in een toelichting. Hij gaat er nog altijd vanuit dat de zogenoemde risicokosten dit jaar lager zullen uitvallen dan in 2013.

VerzekeringDe verzekeringstak NN (Nationale-Nederlanden), die wordt voorbereid op een zelfstandig bestaan, boekte een operationele winst van 274 miljoen euro, ruim 61 procent meer dan een jaar eerder. Voordat NN naar de beurs gaat, versterkt ING het kapitaal van zijn verzekeringsonderdeel met 850 miljoen euro. NN hoeft mede daardoor bij de beursgang geen nieuwe aandelen uit te geven.