Nieuws Actueel

Miljardenwinst door rommelhypotheek ING

Jeroen Jansen 6 februari 2014

De verkoop van de Amerikaanse rommelhypotheken van ING heeft de Staat in totaal een winst opgeleverd van 1,4 miljard euro. Dat is 600 miljoen euro meer dan in november werd verwacht, toen minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de verkoop in gang zette.

Dijsselbloem schrijft dat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De hypotheken hebben in totaal 6,6 miljard euro opgebracht. Dijsselbloem wilde ze in november binnen een jaar verkopen. De opbrengst van de veiling gaat conform de Nederlandse begrotingsregels rechtstreeks naar de aflossing van de staatsschuld en kan dus niet gebruikt worden om bezuinigingen te verzachten.

Diepe crisisHet kabinet nam in 2009 80 procent van de risico's op de slechte hypotheekbeleggingen van ING in de Verenigde Staten over. De portefeuille was door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks verhandelbaar en vormde voor ING een blok aan het been van 24 miljard euro. Dat zorgde voor veel onrust bij beleggers.

HerstelMaar uiteindelijk bleken de hypotheken helemaal niet zo 'rommel' te zijn als toen werd gedacht. De Amerikaanse huizenbezitters losten af en de risico's bleken kleiner dan in 2009 werd geraamd. Met het herstel van de Amerikaanse woningmarkt waren de garanties niet meer nodig. Daarmee kwam de zogenoemde Alt-A-portefeuille ook weer in trek bij mogelijke kopers. Dijsselbloem besloot daarop het hele pakket te verkopen via een veiling.

Hoger"Het veilingproces is voorspoedig verlopen en de opbrengst is hoger dan de oorspronkelijke schatting. Hiermee is voor ING een belangrijke stap gezet, maar ik realiseer me ook dat we nog een weg te gaan hebben om de steun aan de financiële sector verder af te bouwen'', aldus Dijsselbloem donderdag.

KapitaalsteunBehalve hulp bij de Amerikaanse hypotheken, ontving ING in 2008 ook 10 miljard euro aan kapitaalsteun van de Staat. Daarvan is inmiddels 8,5 miljard terugbetaald en nog eens 2,8 miljard aan rente en premies over betaald. De resterende 1,5 miljard en nog eens 750 miljoen aan rente en premies zal in de komende anderhalf jaar worden terugbetaald.

Door de vervroegde verkoop loopt de Staat wel inkomsten mis, met een iets hoger begrotingstekort tot gevolg. Om dat effect te beperken, betaalt ING eenmalig 395 miljoen euro.