Nieuws Actueel

Miljoenen kleine verleiders rollen van de band bij Senzora in Deventer

Tussen de kruid- en pepernoten van Sinterklaas’ strooigoed bevinden zich als krenten in de pap de ouderwetse suikerhartjes. Bijna een eeuw oud maar springlevend door hun aanlokkelijke tekstjes, toegespitst op de actualiteit. De miljoenen kleine verleiders rollen van de band in de Senzora-fabriek in Deventer.

Van onze redactie 1 december 2015

Hartjes

Strooigoed zonder vruchtenhartjes is geen strooigoed. Voor de gelegenheid de tekstjes op het suikergoed soms vervangen voor 'sint', 'piet' en 'kado'. Dat is al jaren zo, en zal ook altijd zo blijven. Iedereen is opgegroeid met de vruchtenhartjes. Waar vroeger een vrijer zijn meisje verleidde met de tekst 'dag schat', of om te pesten met 'mispoes', gaan de hartjes met de tijd mee. 'App me' en 'relaxed' en 'topper' zijn de nieuwste vondsten. 'Sms me' raakt al weer een beetje uit. Pleasure, service, surprise, cherie, shalom zijn woorden die duidelijk in de laatste jaren ontsproten zijn aan de mensen van de suikerwerkfabriek.

InternationaliseringMaar er zijn ook teksten die langere houdbaarheidsdatum hebben. Baby, mama, super, oké, kiss, welcome, happy, pardon, sorry, game, cool, yes, darling, ready, liebling, rebel; de hartjes zijn voorbereid op de internationale markt. De internationalisering is sinds de jaren zestig gaande, toen de hartjes ook de harten van het nabije buitenland veroverde. Het grootste afnamegebied blijft toch wel Nederland. Duitsland, Engeland en België snoepen mee.

DeventerVeel van de suikerhartjes die we in Nederland tegenkomen worden gemaakt in Deventer. Daar waar niemand een fabriek verwacht, tegen de binnenstad aan, rollen dagelijks miljoenen snoepjes van de lopende band. De mensen van Senzora, het bedrijf dat de snoepjes sinds jaar en dag maakt, kijken elkaar aan bij de vraag hoeveel snoepjes eigenlijk gemaakt worden. En dan begint het rekenen. Een paar keer de rekenmachine opnieuw ingetoetst. "Meer dan een miljard per jaar'', is dan de conclusie, als de rekenmachine het aantal getalposities niet aan kan. "Tussen de vier en vijf miljoen per dag'', is dan de specificatie. Met het lachende excuus: "Zo rekenen wij nooit natuurlijk.''

LiefdeHet vruchtenhartje is het oudste snoepje. Het wordt al sinds de Eerste Wereldoorlog in Deventer gemaakt. Het zijn altijd hartjes geweest, het teken van de liefde. De teksten werden gewoon door de mensen van het bedrijf bedacht. En in het begin met de hand uit het suikerwerkdeeg gestanst, zowel de vorm als het tekstje.

Nu zijn het al lang niet meer alleen vruchtenhartjes die de fabriek produceert. Het grootste deel is pepermunt, in de ogen van Senzora hetzelfde product. En ook de hoestsnoepjes komen van dezelfde band in Deventer. De vruchtenhartjes nemen zo'n dertig procent van de productie in beslag. Het deeg smaakt soms wat anders en de vorm waarin de snoepjes gestanst worden varieert. "Voor Marks&Spencer in Engeland maken we alle pepermunt. Daar hebben we speciaal voor vaderdag blikjes gemaakt met pepermuntjes met 'dude' en 'hero' en dat soort dingen erop.'' Maar normaal zijn de teksten op de snoepjes voorbehouden aan de hartjes.