Nieuws Actueel

Miljoenenboete Delta Lloyd terecht opgelegd

Van onze redactie 31 juli 2015

Image 5123186

De bestuursrechter van de rechtbank oordeelde verder dat heenzending van financieel directeur Emiel Roozen van Delta Lloyd voor bepaalde tijd achterwege kan blijven. DNB had het vertrek van Roozen geëist, uiterlijk begin 2016. De toezichthouder vond hem niet langer geschikt voor zijn functie. De rechtbank heeft DNB nu opgedragen nieuwe besluiten te nemen op de bezwaren tegen deze aanwijzing.

DNB liet eind vorig jaar weten dat Delta Lloyd een boete moest betalen, omdat de verzekeraar misbruik zou hebben gemaakt van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente. Het financiële voordeel dat daardoor werd behaald, geschat op 21,6 miljoen euro, zou moeten Delta Lloyd inleveren. Daar kwam een boete van 1,2 miljoen euro bovenop die DNB heeft opgelegd.

Renterisico's

Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico's te verminderen, vooruitlopend op de invoering door DNB van een vaste rekenrente voor de berekening van verzekeringsverplichtingen met een looptijd langer dan twintig jaar. Daarmee heeft de verzekeraar volgens de centrale bank onzorgvuldig gehandeld.

De motivering van het vonnis is nog niet bekend. De gedeeltelijke publicatie van de uitspraken zal volgende week maandag gebeuren. De reden hiervoor is dat partijen, zoals gebruikelijk in dit soort zaken, de gelegenheid krijgen te reageren op de versie van de uitspraken, aldus de rechtbank.