Nieuws Actueel

Miljoenenboete voor netbeheerder Rendo

Lotte Grimberg 20 januari 2015

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft energienetbeheerder Rendo twee boetes opgelegd van in totaal 1,6 miljoen euro. Het bedrijf uit Meppel krijgt de boetes omdat het de meetinstallatie bij een biomassacentrale niet goed had gecontroleerd en belangrijke informatie over zijn financiële positie niet op tijd heeft doorgegeven aan toezichthouder ACM. Dit maakte de toezichthouder dinsdag bekend.

BiomassacentraleRendo had de meetinstallatie van een biomassacentrale in Steenwijk geschikt verklaard, maar daartoe onvoldoende controles verricht. Voor deze overtreding legt ACM aan Rendo een boete van ruim 1 miljoen euro op. "De meetinstallatie in de biomassacentrale had de juiste hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit moeten meten. De meetgegevens bleken echter onjuist. Dit had voorkomen kunnen worden als de meetinstallatie vooraf goed was gecontroleerd. Rendo heeft die controle niet goed uitgevoerd'', zegt bestuurslid Henk Don van de ACM.

Geld in kasHet bedrijf had daarnaast op tijd moeten melden dat het niet aan de eisen voor de financiële positie van netbeheerders voldeed. Voor deze overtreding krijgt Rendo een boete van 530.000 euro. "Deze eisen zorgen ervoor dat netbeheerders voldoende geld in kas hebben voor de uitvoering van hun taken. Doordat Rendo te laat heeft gemeld, is netbeheerder ACM belemmerd in haar toezicht op de financiële positie van Rendo'', aldus de toezichthouder.

BoetesRendo stelt in een reactie dat de boetes ten onrechte zijn opgelegd en betwist beide overtredingen. Tevens vindt de netbeheerder dat de boete buitensporig hoog is en "ten koste gaat van de activiteiten in haar werkgebied en daarmee van haar klanten in de regio''. Het bedrijf zal daarom bezwaar aantekenen tegen de boete.