Nieuws Actueel

Miljoenenklap voor Achmea

Merlijn Ensing 26 maart 2014

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft vijf zorgverzekeraars van Achmea een boete opgelegd van gezamenlijk 3,6 miljoen euro. Naar het oordeel van de toezichthouder zijn er fouten gemaakt in de administratie. Bij Zilveren Kruis Achmea, Interpolis, OZF, Avéro en Agis waren de jaarstaten over 2011 niet correct ingevuld.

Het is voor het eerst sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 dat de NZa boetes uitdeelt voor wanordelijke administratie. In totaal was bij Achmea ruim 0,5 miljard euro aan zorgkosten niet goed verwerkt. In 2009 en 2010 waren de jaarstaten ook al niet op orde. Hierdoor was voor de toezichthouder de maat vol en besloot die een boete op te leggen.

"De fouten zijn niet gemaakt om winst te maken'', zegt een woordvoerster van de NZa woensdag. "Maar omdat verzekeraars elkaar onderling moeten compenseren, kan het zijn dat andere verzekeraars hierdoor bevoor- of benadeeld zijn.''

Om te voorkomen dat zorgverzekeraars niet iemand voor de basisverzekering hoeven te weigeren omdat hij een ziekte heeft, is een vereveningssysteem opgezet dat geld verdeelt onder de zorgverzekeraars. Door fouten in de jaarstaten van een verzekeraar wordt dit systeem verstoord, aldus de zegsvrouw.

Achmea erkent dat er fouten zijn gemaakt en betreurt dat, zo stelt het verzekeringsconcern in een reactie. De betreffende jaarstaten zijn op verzoek van de NZa gecorrigeerd en inmiddels goedgekeurd. Ook zijn maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Volgens Achmea heeft de boete geen gevolgen voor de klant.