Nieuws Actueel

Miljonair dankzij cruciale carrièremove Facebook

Bram de Vrind 18 mei 2015

Kevin colleran facebook 335

Dat het aannemen óf juist weigeren van een baan van cruciale invloed kan zijn op je carrière, bewijst het verhaal van Kevin Colleran wel. Hij bedankte in 2004 voor een positie bij Facebook, maar kwam daar later op terug. Die beslissing zou hem uiteindelijk miljoenen opleveren.

Colleran kreeg namelijk als onderdeel van zijn aanstelling als salesmanager voor advertenties een aandelenpakket in de toen onbeduidende startup. Hij zat bij één Facebooks eerste tien werknemers.

Babson CollegeDe Amerikaan, die in 2011 stopte bij Facebook, wilde aanvankelijk voor zichzelf beginnen toen hij afstudeerde aan de Babson College in Boston. Hij sloeg het aanbod van Facebooks Sean Parker dan ook af, toen die hem belde of hij voor de toen volslagen onbekende Mark Zuckerberg wilde werken.

CommissieColleran vertelde dat dit weekend op een alumni-bijeenkomst bij zijn oude school, meldt Business Insider. Hij stelde aan Parker voor dat Facebook zijn diensten via zijn bedrijfje Kevin Colleran Inc. zou inhuren, op basis van een commissie per verkochte advertentie.

Maar gelukkig voor Colleran ging Parker daarmee niet akkoord.

Eigen salesteam"[Parker] zei dat dit kleine bedrijf, genaamd Facebook, uiteindelijk groot genoeg zou worden voor een eigen salesteam", aldus Colleran. Hij besloot de handschoen op te pakken om deze afdeling op te zetten: "Hoe beter ik mijn werk deed, deste sneller ik overbodig zou worden en uit het bedrijf zou groeien."

Extreme rijkdomHet verhaal van Parker was voor Colleran overtuigend genoeg om zicht te verbinden aan Facebook, een beslissing die hem extreme rijkdom zou brengen.

150 miljoenHet is onduidelijk hoeveel miljoenen Colleran aan zijn Facebook-periode heeft overgehouden, maar afgaande op enkele van zijn collega's zullen het er flink wat zijn. Facebooks 30ste medewerker, Noah Kagan, zou bijvoorbeeld een aandelenpakket ter waarde 150 miljoen dollar hebben gehad.

MeerkatColleran is tegenwoordig baas van een investeringsmaatschappij voor startups. Hij heeft zijn geld uitstaan in bedrijven als Yik Yak, Meerkat, Hinge, Product Hunt en Slack.