Nieuws Actueel

Minder klappen voor conducteur

Jeroen Jansen 3 april 2014

Er is vorig jaar minder geweld gebruikt in het openbaar vervoer in de drie grote steden ten opzichte van 2012. Dat lieten de vervoersbedrijven RET, GVB en HTM donderdag weten.

De vervoerders hanteren niet dezelfde criteria bij de registratie van geweld en agressie, dus een getalsmatige vergelijking loopt spaak. Een procentuele daling is echter bij elke vervoerder te zien.

De daling komt vooral door een forsere en scherpere manier van controleren en handhaven, stellen de vervoersbedrijven. ,,De cijfers laten zien dat alle aandacht, tijd en geld die in veiligheid wordt gestoken effect heeft'', aldus de RET. De Rotterdamse vervoerder stak vooral tijd in het trainer van medewerkers, zodat situaties niet uit de hand lopen. Een woordvoerster van HTM wil niet te veel kwijt over de manier van werken van de controleurs en ander personeel.

De daling in Amsterdam is overigens op papier kleiner, maar dat komt doordat vervoerder GVB via een campagne zijn medewerkers opriep juist elk incident te melden. ,,Als een bestuurder bijvoorbeeld bespuugd is, wordt dat tegenwoordig gemeld om DNA af te kunnen nemen. We willen zoveel mogelijk boven water krijgen. Je kan wat met een incident; op welke lijnen gebeurt het en helpt meer controle?'', aldus een woordvoerder.