Nieuws Actueel

Minder staatssteun voor Britse banken

Lotte Grimberg 5 augustus 2014

Grote Britse banken kunnen in de toekomst minder makkelijk rekenen op staatssteun als ze in de problemen komen. Nieuwe regels zullen ervoor zorgen dat aandeelhouders en schuldeisers verliezen moeten nemen als een systeembank ten onder dreigt te gaan. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody's in een dinsdag gepubliceerd rapport over de Britse bankensector.

GeldschietersDe nieuwe regels kunnen negatief uitpakken voor de kredietwaardigheid van Britse banken, verwacht Moody's, aangezien het risico voor geldschieters toeneemt. Het ratingbureau verlaagde daarom de vooruitzichten voor het Britse bankensysteem van stabiel naar negatief, wat aangeeft dat de kans op een afwaardering van het oordeel over de kredietwaardigheid is gegroeid.

SomberNiet alle vooruitzichten zijn echter somber. Zo verwacht Moody's dat de banken zullen profiteren van het herstel van de Britse economie en de versteviging van hun eigen kapitaalbuffers. Financiële risico's kunnen verder afnemen als de rente op termijn weer stijgt.