Nieuws Actueel

Minder winst voor Rabobank

Rik Nizet 26 februari 2015

Rabobank heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 1,84 miljard euro. Dat is 8 procent minder dan in 2013. Dat maakte de bank donderdag bekend.

Dat de nettowinst lager is uitgevallen, komt volgens de bank vooral doordat het resultaat in 2013 positief werd beïnvloed door eenmalige posten. Onderliggend, dus exclusief bijzondere posten, kwam de winst volgens de coöperatieve bank wel fors hoger uit. Een concreet cijfer gaf de bank niet.

Financiële resultatenOnze financiële resultaten over 2014 zijn gegeven de nog moeilijke economische omstandigheden en de ontwikkelingen in de afgelopen jaren niet onbevredigend. Voor de toekomst is het echter nog onvoldoende. Onderliggend hebben we een resultaatsverbetering laten zien'', zegt topman Wiebe Draijer in een toelichting.

Klanten van Rabobank losten vorig jaar 4 miljard extra af op hun hypotheken. Dat is meer dan ooit tevoren. Draijer verwacht dat deze trend zal doorzetten in 2015 in dezelfde orde. Het geld dat de bank opzij moest zetten voor slechte leningen bleef met 2,6 miljard euro op een hoog niveau. De stroppenpot bestempelde financieel bestuurder Bert Bruggink als "een minpuntje''.

VastgoedDe vastgoedpoot van de bank blijft worstelen met de nog altijd moeilijke marktomstandigheden. Hier werd een nettoverlies geleden van 263 miljoen euro. In 2013 bedroeg het nettoverlies nog 814 miljoen euro.

Forse dalingRabobank verwacht dit jaar te kunnen profiteren van het verdere herstel van de economie. "De recente forse daling van de olieprijs en de waardedaling van de euro zorgen voor wat extra wind in de rug. Doordat voor het eerst sinds jaren naast de export ook de particuliere consumptie weer toeneemt, verwachten we voor dit jaar dat alle marktsectoren groei kunnen vertonen'', aldus Draijer.