Nieuws Actueel

Minieme groei Nederlandse economie

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal nauwelijks gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Rik Nizet 14 augustus 2015

Groei economie puzzel 335

De Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 0,1 procent groter dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De groei was daarmee aanzienlijk beperkter dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,6 procent werd gemeten.

De groei werd afgelopen kwartaal vooral gedrukt door de afname van de gasproductie. De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Hierdoor daalde de export van gas, terwijl de invoer steeg.

Volgens het CBS bleef het economische beeld verder gunstig, met positieve bijdrages van de consumptie, de investeringen en de export. De Nederlandse economie is nu min of meer terug op het niveau van voor de economische crisis, die zeven jaar geleden losbrak.

Dankzij de lichte verbetering van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt durven consumenten weer meer uit te geven. Daarbij namen vooral de uitgaven aan elektrische apparaten en meubels toe. Bedrijven gaven meer uit aan machines, telecommunicatie en software. Ondernemers werden daarbij positiever over de toekomst en voerden de bezetting in hun fabrieken en bedrijven op tot het hoogste peil sinds 2008.

De Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 1,6 procent groter dan een jaar eerder.