Nieuws Actueel

Minister Bussemaker wil excuustruus-discussie voorkomen

Caroline Spilt 14 april 2015

Jet bussemaker week van de ondernemer 335

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs verdedigde dinsdag met hand en tand haar database die het man-vrouw-evenwicht op topposities moet verbeteren. Ze was te gast bij de Week van de Ondernemer in het Beatrix Theater in Utrecht. "We hebben de lijst uitbesteed. De overheid wordt geen werving- en selectiebureau."

Alles over de Week van de Ondernemer:

Moederschap is geen ballast Wat is Máxima toch mooi Ik heb altijd de BV Erben gerund

Vorige week nam de Kamer een motie aan die Bussemaker oproept te stoppen met de vrouwen-lijst. Een meerderheid vindt de database marktverstorend. Bussemaker voelt daar niks voor. Vandaag schuift ze aan bij Guts and Glory, een bijeenkomst over de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt. Topvrouwen, politieke zwaargewichten en koningin Máxima zijn erbij.

Kat in ‘t bakkie Bussemakers optreden is bij aanvang al een gewonnen wedstrijd. Het publiek bestaat vrijwel alleen uit vrouwen, bij iedere oneliner klinkt applaus. En voordat er vragen gesteld kunnen worden, verdwijnt Bussemaker van het toneel.

Misverstand Alleen moderator Marijke Roskam mag een kwartiertje met haar praten: “De motie is gebaseerd op een misverstand, zegt u. Wat heeft de Kamer niet goed door?”

Bussemaker: “In de Tweede Kamer is iedereen het er over eens dat er meer vrouwen op topposities moeten komen. Vraag is alleen: hoe moet je dat doen? In de Kamer is de angst dat de overheid een werving- en selectiebureau wordt. Maar dat gebeurt niet, want wij hebben de databank niet in eigen handen. We hebben ‘m ondergebracht bij het Nationaal Register. Dat heb ik in een brief uitgelegd.”

Excuustruus Roskam: “Snapt u de gedachte van de Kamer?”

“Ik ben er niet voor dat vrouwen er komen omdat ze vrouw zijn, maar ik vind het irritant dat bedrijven zeggen 'ik kan geen vrouwen vinden' en dat vrouwen zeggen 'ik wil wel maar ik word niet gevraagd'. Met die database kunnen we dat argument uit de wereld helpen”, zegt Bussemaker.

“Waar een wil is is een weg. Waar geen wil is is een wet.” Als het applaus afloopt, gaat Bussemaker verder: “En die wet wil ik voorkomen. Ik weet dat het bedrijfsleven daar niet van houdt. Zo’n wet brengt het risico met zich mee dat je de verkeerde discussie krijgt: ‘Ze zitten er alleen maar door zo’n quotum’.” De minister wil een excuustruus-discussie voorkomen.

Deeltijd Daarmee gaat Bussemaker voorbij aan de twijfels van de Kamer of de databank überhaupt gaat helpen. De overgrote meerderheid van de vrouwen werkt namelijk deeltijd, blijkt uit cijfers van het CBS. Slechts 45 procent van de universitair geschoolde vrouwen werkt fulltime. Bij hbo-opleidingen is dat percentage nog lager. Als vrouwen langere weken maken, komen ze vanzelf op topposities, zo luidt het argument.

Allemaal onzinWat vindt oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet van het deeltijd-argument? “Loop even mee, ik ging net naar de wc”, zegt ze in de wandelgangen. Voordat ze de wc-deur achter zich dicht trekt: “Fulltime, parttime, dat is allemaal onzin. Als mannen aan het golfen zijn, noemen ze dat ook werken. Vrouwen die fulltime of 32 uur werken, werken net zo hard en zijn net zo goed.”