Nieuws Actueel
Kabinet Rutte III valt, steunpakketten komen niet in gevaar
Het kabinet is gevallen en minister Eric Wiebes van de VVD is per direct afgetreden als minister van Economische Zaken en Klimaat. Het is een gevolg van het vernietigende rapport Ongekend Onrecht over de toeslagaffaire waar Rutte III verantwoordelijkheid voor moest nemen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat neemt het beheer van Wiebes' ministerie over. Steunpakketten voor het bedrijfsleven komen niet in gevaar laat zij weten.
Laatste update: 15 januari 2021 16:23

Premier Mark Rutte demissonair onderweg naar de koning om het ontslag van zijn kabinet toe te lichten. Foto Remko de Waal
Wiebes tuigde een groot aantal coronasteunmaatregelen voor het Nederlandse bedrijfsleven op. Hij was als ‘mede-architect’ betrokken bij het opstellen van alle steunpakketten samen met collega-ministers Wopke Hoekstra (Financiën/CDA) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken/D66)). Tot de VVD een nieuwe EZ-minister aandraagt, neemt Cora van Nieuwenhuizen-Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat, de positie waar. ,,Aan mijn partij de dure plicht om snel met een opvolger te komen”, zei Rutte vanmiddag tijdens de toelichting. ,,Met het vertrek van Wiebes vloeit veel kennis en vindingrijkheid weg. Van mij hoefde hij niet te vertrekken.”
Van Nieuwenhuizen verdiept zich aankomend weekend in de dossiers. Ze erkent dat met het vertrek van Wiebes veel kennis over onder meer de steunpakketten het ministerie verlaat. ,,Maar ik ken Wiebes al lang en hij zal zeker bereid zijn me uitgebreid te ondersteunen als ik hem bel." Ze verwacht dan ook niet dat zijn vertrek vertraging oplevert voor de aangekondigde steunpakketten, die het kabinet volgende week wil presenteren. Ook minister Wopke Hoekstra (Financiën) denkt daar zo over. Hij zegt dat het kabinet al ver is met de uitwerking van de steunpakketten.
In een uiterst korte verklaring zei Wiebes vanmiddag door direct op te stappen 'het dossier te willen depolitiseren'. ,,Ik ben zwaar medeverantwoordelijk. Het is in mij gaan zitten."
Lees ook: Gerard van den Broek vraagt 'Wopke en Wiebes' met Marshallplan te komen voor mkb
Bouwers: leg stikstofwet niet stil
De stikstofwet die nu bij de Eerste Kamer ligt, moet niet controversieel verklaard worden. Daarvoor pleit branchevereniging Bouwend Nederland in reactie op het vallen van het kabinet. ,,Het is voor Bouwend Nederland heel belangrijk dat crises die er nu zijn behandeld worden. In het de coronacrisis, maar laten we ook stikstof niet vergeten", zegt een woordvoerder. ,,Het bestuurlijke proces moet niet stil komen te vallen. Want je bent zo weer een paar maanden verder voordat die wet behandeld wordt. Misschien wordt er dan weer een andere aanpak gekozen, je weet het niet.”
Lees ook: Beljaarts (KHN): 'Goed gesprek met Mona Keijzer dat niet over kwartjes ging'
KHN: 'Vertrek Wiebes maak de zaken er niet makkelijker op'
De gevolgen van het vertrek van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor de aanpak van de coronacrisis zijn nog onduidelijk. ,,Maar het maakt de zaken er niet gemakkelijker op," volgens voorzitter Robèr Willemsen van horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Het ministerie van EZK zit samen met twee andere ministeries middenin onderhandelingen over ruimere steun aan benadeelde ondernemers. ,,EZK is hét departement dat voor ondernemers zou moeten staan. Als de baas daarvan opstapt, helpt dat niet. Ik hoop dat iedereen daar zijn werk goed kan blijven doen."
KHN had donderdag nog een 'goed gesprek' over extra steunmaatregelen. ,,Er staat nog niets op papier, maar het ziet er naar uit dat het de goede kant op gaat."
Vakbonden zetten samenwerking voort met demissionaire kabinet
Vakbonden CNV en FNV zetten hun samenwerking met het demissionaire kabinet voort, waarbij de nadruk ligt op het aanpakken van de coronacrisis. ,,Dinsdag gaf premier Rutte al aan dat de bestrijding van de crisis gewoon doorgaat, ook als het kabinet zou vallen. We zetten onze samenwerking met dit kabinet daarom met vertrouwen voort," zegt CNV voorzitter Piet Fortuin.
FNV-voorzitter Han Busker vindt het ,,van belang dat de demissionaire status van het kabinet en het opstappen van de minister van Economische Zaken de inzet van de noodzakelijke steunpakketten niet in de weg staat". Hij wijst verder op de noodzaak van 'het behouden van banen in deze coronacrisis, samen met de bestrijding van het virus zelf'.
Volgende week komt er meer duidelijkheid over de gesprekken met de werkgevers- en werknemersorganisaties. Dan zal het demissionaire kabinet meer informatie geven over de uitbreiding van de economische steunpakketten vanwege de verlenging van de lockdown.
Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) wil aanpassingen TVL-regeling
"Dinsdag gaf Rutte aan dat de bestrijding van de crisis gewoon doorgaat. We zetten onze samenwerking met dit kabinet daarom met vertrouwen voort"
Werkgevers verwachten dat problemen worden aangepakt
Het is goed dat het kabinet ook in demissionaire status de hoogste prioriteit blijft geven aan de aanpak van de coronacrisis. Tegelijkertijd is het onmiddellijke vertrek van Wiebes een "aderlating", melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke reactie op de val van het kabinet Rutte III. ,,Het betreft een buitengewoon trieste affaire, vooral voor de gedupeerde ouders”, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland over de toeslagenaffaire die leidde tot de val van het kabinet. ,,Tegelijk zitten we in een ongekende gezondheids- en economische crisis." Juist in deze crisistijd moeten burgers er volgens de organisaties op kunnen rekenen dat de regering problemen aanpakt.
De twee lobbyorganisaties voor het Nederlandse bedrijfsleven hameren op het belang van "noodzakelijke aanpassingen" aan het steunpakket voor ondernemers. Premier Mark Rutte maakte dinsdag nog bekend dat Wiebes samen met de ministeries van Financiën en Sociale zaken werkt aan ruimere compensatieregelingen voor bedrijven die zijn geraakt door de verlengde, harde lockdown.
Evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek, vraagt het afgetreden kabinet slagvaardig te blijven op het gebied van handel en logistiek. ,,Voor ons land is het wel essentieel dat concrete besluiten die onze nationale en internationale goederenstromen helpen faciliteren, gewoon genomen blijven worden", aldus de vereniging.