Nieuws Actueel

Minister: 'fraude' rijscholen met slagingspercentage is legaal

Van onze redactie 21 maart 2015

Image 4817902

De zogeheten ‘dakbordfraude’ is een doorn in het oog van de 3 grote branche-organisaties BOVAG, VRB en FAM. De toegepaste truc is simpel: rijschoolhouders hebben meerdere bedrijfjes. De ‘mindere goden’ onder hun leerlingen laten ze examen doen bij het bedrijf waar ze geen reclame mee maken. Alleen de goede kandidaten rijden af bij het A-merk. Dat scoort zo een hoog slagingspercentage.

Meer transparantie Schultz van Haegen zegt dat ze ondernemers niet kan verbieden om meerdere bedrijven op te richten en met leerlingen te schuiven 'op basis van hun rijtalenten'. "Opmerkelijk", stelt VRB-voorzitter Peter van Neck. "De minister zegt dus dat je fraude mag plegen." Ze ondermijnt haar eigen beleid om de sector transparanter te maken, stelt hij.

De minister versterkt met haar standpunt de verloedering van de sector, stelt FAM-voorzitter Ruud Rutten. "We lopen bij deze minister steeds tegen een muur aan.” De branche werkt liever samen met de Belastingdienst in de strijd tegen misstanden, stelt Rutten.