Nieuws Actueel

Minister Kamp over actieplan werkgelegenheid: 'Twente zal het zelf moeten doen'

Van onze redactie 13 januari 2015

Dat zei minister Kamp van Economische Zaken gisterochtend in Enschede, waar hij het actieplan Twente Werkt in ontvangst nam. Kamp beloofde het Twentse plan te zullen bestuderen, maar zegde niets concreet toe.Vijfduizend banenIn het actieplan, dat is opgesteld door de Twente Board, staat wat er gebeuren moet om vijfduizend nieuwe banen in de regio te scheppen. Die nieuwe banen moeten er onder meer komen via een Arbeidsplaatsen Premieregeling Twente - waarbij de overheid 5.000 euro per nieuwe baan beschikbaar stelt - en via samenwerking met de arbeidsvoorziening in Duitsland. Er zouden dit jaar al 250 Tukkers in Duitsland aan de slag moeten. Ook zou er een onderzoek moeten komen naar een kredietunie. Een kredietunie is een regionale coöperatie van ondernemingen, waarvan de aangesloten leden samen andere bedrijven uit de regio geld lenen.

'Slimmer aanbesteden'Twente Board wil inkopers van Twentse overheden en bedrijven bij elkaar brengen en met hen spreken over ‘slimmer aanbesteden’. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door in de voorwaarden voor een opdracht op te nemen, dat er sprake moet zijn van innovatieve oplossingen uit de regio en de inzet van werkzoekenden bij partijen die inschrijven bij een aanbesteding.

Krachten bundelenMinister Kamp zei het een goede zaak te vinden dat de krachten worden gebundeld in Twente en dat er sprake is ‘van een gezamenlijk initiatief’.Of er in de praktijk op extra geld kan worden gerekend uit Den Haag hangt volgens de bewindsman af van ‘de kwaliteit en creativiteit’ van de plannen die in Twente worden gesmeed.

ResultatenVoorzitter Herman Hazewinkel van de Twente Board benadrukte dat de vaart erin moet blijven. De uitvoering van plannen om de economie te versterken, verliep in het verleden in de regio nogal stroef, omdat te veel gremia zich ermee bemoeiden en er allemaal hun eigen mening over hadden. De eerste concrete resultaten van het actieplan Twente Werkt mogen volgens Hazewinkel voor de zomer worden verwacht.