Nieuws Actueel

Minister sluit steun Air France-KLM niet uit

Van onze redactie 15 oktober 2015

Image 5338569

Dijsselbloem zei donderdag bij BNR dat hij een ,,tijdelijke participatie'' niet uitsluit als Air France-KLM met een goed plan zou komen en er voor de korte termijn een financieringsbehoefte zou zijn. Dan is het volgens de PvdA-minister vanwege het grote nationaal-strategisch belang van KLM ,,denkbaar''. Hij heeft geen termijn en ook geen bedrag in gedachten.

Dijsselbloem zei dat hij en zijn France collega Emmanuel Macron het er over eens zijn dat Air France-KLM zich snel moet aanpassen aan de markt. Het moet bezuinigen en reorganiseren om de strijd aan te kunnen met luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten en met prijsvechters in Europa. ,,Er zijn te veel verliezen geleden de afgelopen jaren.''

Zeggenschap geen probleem

Dijsselbloem had eerder deze week al gezegd dat de Staat nu geen aandeel wil kopen in Air France-KLM. Hij reageerde daarmee op een oproep van werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. Die vindt dat Nederland zich, net als Frankrijk, moet kunnen bemoeien met de gang van zaken bij Air France-KLM en dus een belang moet nemen. Maar de zeggenschap is volgens Dijsselbloem geen probleem.

De Staat heeft geen belang in het concern Air France-KLM, maar wel een belang van 5,9 procent in KLM. De Staat bezit ook 70 procent van de aandelen Schiphol.