Nieuws Actueel

'Ministerie misbruikt AFM'

Rik Nizet 15 december 2014

Het ministerie van Financiën heeft het vrijdag gepubliceerde onderzoek naar integriteit van het intern toezicht bij de AFM ‘misbruikt’ om zijn greep op deze financiele toezichthouder te vergroten. Dat zegt Joop Feilzer, tot begin deze maand een van de vijf leden van de raad van toezicht bij de AFM, in het Financieele Dagblad.

"Wij hebben als raad zelf om het onderzoek gevraagd vanwege interne insinuaties over de integriteit van enkele personen", aldus Feilzer. ,,Er zijn geen frauduleuze praktijken geconstateerd, maar toch grijpt de minister het aan om te zorgen dat er geen mensen meer uit het veld financieel toezichthouder kunnen worden."

KippenboerFeilzer stapte op toen hem duidelijk werd dat AFM-commissarissen geen nevenfuncties meer mogen bekleden bij bedrijven die onder toezicht staan van een buitenlandse toezichthouder. "Je mag geen vermogen hebben en geen bijbanen. Een van mijn collega’s zei daarop dat de kippenboer naast hem nu beter geschikt is voor de baan dan hij, ook al heeft die geen verstand van de financiële sector."