Nieuws Actueel

Minnen op beurzen Europa

Van onze redactie 3 juli 2015

Image 5054033

De AEX-index in Amsterdam noteerde omstreeks 15.55 uur 1 procent lager op 472,27 punten en de MidKap stond 0,7 procent in de min op 700,94 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1 procent.

De onduidelijkheid tussen Griekenland en zijn schuldeisers houdt de markten in zijn greep. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei dat een akkoord in het verschiet ligt met de andere eurolanden. Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is dat bericht ,,volstrekt onjuist''.

Tsipras

De Griekse premier Alexis Tsipras riep de Grieken andermaal op tegen de voorstellen van de schuldeisers te stemmen. Persbureau Bloomberg meldde dat de voor- en tegenstanders van meer hervormingen in ruil voor extra steun elkaar vrijwel exact in evenwicht houden in Griekenland.

In de AEX bleef KPN als enige in het groen met een winst van 0,2 procent. De sterkste daler bij de hoofdfondsen was tankopslagbedrijf Vopak, met een verlies van 1,3 procent.

ASMI

In de MidKap steeg ASMI 0,9 procent. Analisten stipten de toeleverancier aan de chipindustrie vrijdag aan als potentiële overnameprooi.

Beursbedrijf Euronext maakte cijfers bekend over het handelsvolume in de eerste helft van dit jaar. Volgens de uitbater van de beurzen in Lissabon, Amsterdam, Brussel en Parijs ging het om de beste zes maanden sinds de tweede helft van 2011. Het aandeel Euronext stond 0,3 procent lager.

Dienstensector

Marktonderzoeker Markit meldde dat de dienstensector in de eurozone in juni sterker is gegroeid dan een maand eerder. De detailhandelsverkopen in het eurogebied gingen in mei met 0,2 procent omhoog op maandbasis.

De euro was 1,1100 dollar waard, exact gelijk als bij het Europese slot donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 56,55 dollar. Brent ging 0,6 procent omlaag tot 61,68 dollar.