Nieuws Actueel

Minste schooluitval in Friesland, Drenthe en Twente

Van onze redactie 9 februari 2015

Vooral in Noord- en Midden- Drenthe daalde het aantal schoolverlaters flink, met 25,7 procent.

In de afgelopen 10 jaar zijn er landelijk al grote stappen gezet om de schooluitval terug te dringen. Sinds 2005-2006 is het aantal nagenoeg gehalveerd. In de ene regio gaat dat beter dan in de andere. Zuid-West-Friesland gaat aan kop met 1,3 procent schoolverlaters, maar daar steeg het aantal afgelopen jaar wel met 5,1 procent. Ook Twente doet het goed: van de 52.987 scholieren gingen 752 jongeren (1,4 procent) ongediplomeerd van school.

Amsterdam en Rijnmond Amsterdam en de regio Rijnmond worstelen echter nog steeds met schooluitval. Zij hebben respectievelijk 2,7 en 3 procent schoolverlaters. In grootstedelijkte gebieden komt sowieso meer problematiek samen, waardoor de kans op uitval groter is, verklaart Corian Messing van het Nederlands Jeugdinstituut.

"Ik ben heel blij met de verdere daling, maar we zijn er nog niet. Uiteindelijk wil je dat er geen enkele jongere zonder diploma de school verlaat", reageert minister Bussemaker van Onderwijs op de cijfers. Ze wijst erop dat jongeren met een diploma een betere startpositie hebben op de arbeidsmarkt en minder risico lopen af te glijden in de criminaliteit.