Nieuws Actueel

Miranda Aresu ontwikkelt scrape map: wereldkaart met kraslaag

Van onze redactie 28 april 2015

Miranda Aresu Charel van Tendeloo

Miranda Aresu (43), afkomstig uit Delden, studeerde accountancy aan de universiteit Nyenrode en aan de Universiteit van Amsterdam. Bij KMPG klom ze op tot manager, in welke functie ze controleteams aanstuurde. „Maar mijn bestaan beviel me niet meer. Ik haalde er te weinig voldoening voor mezelf uit. Daarom heb ik zes jaar geleden de huur van mijn huis opgezegd, mijn inboedel opgeslagen en ben in mijn eentje naar China vertrokken.”

‘Durf je dromen na te jagen’Ze bleef acht maanden weg en reisde in die periode vooral door landen op het zuidelijk halfrond. „Vooral de maand die ik op de Fiji-eilanden doorbracht, was bijzonder. Die reis heeft me veel gebracht, ik ben er een ander mens van geworden.” Veel mensen doen dingen die ze eigenlijk niet leuk vinden, weet ze. „Ik was registeraccountant, maar dat is een vak dat eigenlijk niet zo goed bij me past. Voor veel accountants staat zekerheid en veiligheid voorop, het zijn vaak risicomijders. Ik wil iedereen adviseren te gaan voor wat hij of zij leuk vindt. Durf uit je comfortzone te stappen en je dromen na te jagen. Voor je het weet ben je tachtig jaar en moet je constateren dat je nooit hebt gedurfd wat je eigenlijk wilde.”

Na terugkomst begon ze met zakenpartner Wim Belt de BEAR Business Academy, een bureau voor coaching en training. Dat combineert ze sinds 2013 met Aresu Creations. „Het coachen en trainen staat op een laag pitje nu. Dit vraagt nu al mijn aandacht en energie.” Vijf lagen over elkaarMet ‘dit’ doelt ze op de scrape map, een grote wereldkaart, een poster met kraslaag, die ze heeft ontwikkeld. De bovenste laag kan er dus worden afgekrast op het moment dat een bepaald land is bezocht. Onder de kraslaag verschijnt de vorm van het land in vrolijke kleuren met daarin de grote steden, toeristische trekpleisters en illustraties. „Je ziet in één oogopslag waar je bent geweest. Dat lijkt allemaal simpeler dan het is. Het is druktechnisch nogal gecompliceerd Er zitten vijf laagjes over elkaar heen”, legt Miranda Aresu uit.

Reizigers kunnen hun scrape map personaliserenHet idee is niet helemaal nieuw, bekent ze. „Ik had na mijn reis zo’n kras-wereldkaart gekocht, maar die was klein, van zeer matige kwaliteit en lang niet alle landen en eilanden stonden er op. Mijn scrape map is veel groter, gemaakt van luxe materiaal, gedetailleerd en ik heb er eigen elementen aan toegevoegd. Zoals afbeeldingen van mijn paspoort, foto’s die ik onderweg heb gemaakt, tickets, enz. Mensen die hem kopen, kunnen hem personaliseren door er bijvoorbeeld eigen foto’s en reisbescheiden op te plakken en de lijst met landen die men nog wil bezoeken in te vullen. De maat 91.5 x 61 centimeter is een standaardmaat waar veel lijsten voor te vinden zijn.”

Eerst 1.000 exemplaren bijna verkochtHaar scrape map is voor 32,95 (exclusief verzendkosten) te koop via haar eigen website. Dat is inclusief geschenkkoker en is gelijk aan de prijs die Bol.com hanteert. „De winkelketen Expo verkoopt ze inmiddels ook en ik ben in gesprek met een groothandel, die ze ook in het buitenland wil afzetten. Dat zou mooi zijn. De eerste 1.000 stuks zijn nu bijna verkocht en de herdruk is in voorbereiding.”

Foto: Miranda Aresu eigenaresse van Aresu Creations (Charel van Tendeloo)