Nieuws Actueel

Misbruik oldtimer blijft onbestraft

Van onze redactie 27 februari 2015

In totaal 188.000 oldtimerbezitters, die verplicht hun auto drie maanden moesten stallen, konden daardoor ongestraft door blijven rijden.

Dat blijkt uit navraag van deze krant bij de Belastingdienst. De dienst controleert vooral met camera's in speciale auto's en boven snelwegen of mensen wegenbelasting hebben betaald. Om misbruik van de oldtimerregeling te ontdekken, moeten de kentekens apart in een computersysteem worden ingevoerd. Daar is dit jaar 'geen prioriteit aan gegeven', zegt een woordvoerder. De Belastingdienst wil dat eerst de regeling zelf goed verloopt voordat er controles worden uitgevoerd, stelt hij. Controleren zonder camera's is te arbeidsintensief.

Vanaf zondag mogen de oldtimers formeel weer de weg op. Het gaat om benzineauto's die zijn gebouwd tussen 1974 en 1988. Tot begin vorig jaar gold voor auto's van 25 jaar en ouder een vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. Die leeftijdsgrens is opgetrokken naar 40 jaar. Om de pijn te verzachten is er voor benzinewagens een overgangsregeling. Eigenaren betalen maximaal 120 euro per jaar, maar mogen dan in december, januari en februari niet met de auto de weg op.