Nieuws Actueel

'Misbruikpater' werkt nog steeds met kinderen

Van onze redactie 21 maart 2015

Image 4818127

De Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, de congregatie waar de pater aan verbonden is, was al geruime tijd op de hoogte. Maar de beloofde 'passende maatregelen' bleven uit. Zelf zegt de pater daarover: ,,Ik heb daar nooit iets van gemerkt. Ik heb een dagopvang opgezet waar ik dag in dag uit kinderen begeleid bij het maken van speelgoed.'' Pater Cornelio werkt sinds 1988 in Brazilië. ,,Ik heb van de congregatie voor misbruik ook nooit een bestraffing gekregen. Helemaal niets.'' Andere beschuldigingen verwijst hij naar de prullenbak.

In 2010 werd op Curaçao een commissie ingesteld die het misbruik door missionarissen op de Antillen in kaart moest brengen. Met verhalen van drie slachtoffers over seksueel misbruik dat vaak uitliep op mishandeling en vernedering, heeft de commissie nooit wat gedaan. ,,Dat had uitgezocht moeten worden. Ik moet toegeven dat de slachtoffers geen recht is gedaan'', aldus voorzitter Ronald Koeijers zaterdag.

Bij het Meldpunt Misbruik RKK zijn tot nu toe 23 meldingen binnengekomen van (buitenlandse) slachtoffers. Op 1 mei sluit het meldpunt. In 2013 en 2014 heeft het meldpunt in totaal drie zaken tegen Cornelio gegrond verklaard.