Nieuws Actueel

Mishandeling paarden: In de ban van 'paardenmonster'

Rik Nizet 11 juni 2014

De politie heeft sinds dinsdagavond meer dan 400 tips over de ernstige mishandeling van paarden binnengekregen. Er zijn nog tien mishandelingen gemeld bovenop de 60 die al bekend waren, liet de politie woensdag weten.Lees ook:Mishandelingen stromen binnen

Ook naar de anonieme tiplijn is volop gebeld. Volgens de politie zijn er ook namen genoemd van mensen die in verband zouden kunnen staan met de mishandelingen. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Gruwelijk toegetakeldSinds een jaar loopt er een onderzoek naar een persoon die paarden ,,gruwelijk toetakelt'', aldus de politie. De mishandelaar verminkt de geslachtsdelen van voornamelijk merries. Een paard is aan de mishandeling bezweken.

De paardenmishandelingen begonnen in Groesbeek en Malden in Gelderland. Daarna zijn ook gevallen gemeld uit Noord-Holland, Limburg, Brabant en Utrecht. Zowel paarden die in de wei lopen als dieren die op stal staan zijn gesneden.

SchuwDe politie denkt dat de dader een reizend beroep heeft, omdat op uiteenlopende plaatsen is toegeslagen. Ook moet de mishandelaar verstand van paarden hebben, want hij kan kennelijk heel dichtbij de gewoonlijk vrij schuwe dieren komen. Mogelijk gebruikt hij een touw of een leidsel om een paard in bedwang te houden tijdens de verminkingen.

De politie vond eerder bij een paardenstal een stanleymes en elders een bijzondere stok, waarvan tv-kijkers meldden dat het om een zogenoemde schildersstok gaat. Kunstschilders gebruiken zo'n stok. Ook is een suikerbiet gevonden, waarmee paarden kunnen worden gelokt.Locaties waar de dader(s) heeft toegeslagen