Nieuws Actueel

Misleiding via vergelijkingssites

Bram de Vrind 18 november 2014

De dienstverlening van vergelijkingssites voor financiële producten kan nog altijd beter. Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

Lees ook:

Hier moet je op letten bij vergelijkingssites

De vijf grootste spelers hebben hun zaken inmiddels aardig op orde. Maar de markt kent ook nog vele andere vergelijkingssites. De kwaliteitsverschillen daar zijn groot, aldus de toezichthouder. Ook zijn er veel 'advertentiesites' die consumenten misleiden door hen door te sturen naar aanbieders, waarvan ze een vergoeding ontvangen.

Volledige resultatenDe meeste vergelijkingssites tonen na het maken van een vergelijking bijvoorbeeld eerst een top 3. Daarin staan alleen partijen die daarvoor een vergoeding betalen aan de vergelijkingssite. Het is wel mogelijk om door te klikken naar de volledige vergelijkingsresultaten, maar veel klanten doen dit niet.

ZorgverzekeringBij het onderzoek werkte de AFM nauw samen met de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Gezamenlijk roepen de drie toezichthouders consumenten op om hun zorgverzekering nauwkeurig onder de loep te nemen. Vanaf half november tot 1 januari kunnen consumenten weer een nieuwe zorgverzekering kiezen. Het advies is om bij het gebruik van vergelijkingssites altijd bij verschillende sites een vergelijking te maken.