Nieuws Actueel

MKB'ers en ZZP'ers worden de dupe van val Imtech

Martijn Vervest 13 augustus 2015

Intech groot

Een faillissement van Imtech is niet alleen een ramp voor de onderneming zelf en de werknemers, maar ook voor ZZP’ers en MKB’ers die afhankelijk zijn van opdrachten van het bedrijf. “Er zijn heel veel toeleveranciers, onderaannemers en ZZP'ers die voor hun werk afhankelijk zijn van Imtech. Wij zijn bang dat ook zij meegezogen worden in de neerwaartse spiraal”, zegt FNV-bestuurder Jan Meeder tegen AD.nl. ACHTERGROND: Chronologie ImtechImtech Duitsland faillietUitstel van betaling voor Imtech1,1 miljard in rook opgegaan Imtech heeft in Nederland 21 vestigingen en een groot klantenbestand. Op Texel vervangt Imtech momenteel 3000 lantarenpalen, ze instaleren de liften en roltrappen van de Noord-Zuidlijn en ze zijn verantwoordelijk voor de technische installaties bij de bouw van de rechtbank in Breda en de gevangenis in Zaandam, zo schrijft het AD. Contracten De lijst is lang. Het bedrijf heeft honderden onderhoudscontracten met grote partijen. Daar worden vaak kleinere ondernemers voor ingeschakeld. Een faillissement zou betekenen dat al deze contracten mogelijk teniet worden gedaan. Inventarisatie Een woordvoerder van de aangestelde bewindvoerders Paul Princen en Jeroen Peters laat weten dat de twee nu vooral druk zijn met het inventariseren. Zij zijn verantwoordelijk voor de beoordeling en eventuele overname van orders. In Duitsland gaat het om zo’n 960 verschillende projecten. In Nederland is de omvang ongeveer gelijk.

Wat nu?Wat kan je doen als je met Imtech in zee bent gegaan? Volgens advocaat faillissementsrecht Wies Janssen is het vijf voor twaalf. "Voor een kleine aannemer zijn bedragen van tienduizenden euro's heel veel geld, maar de kans dat ze daar bij een faillissement wat van terugzien, acht ik heel erg klein", zegt ze bij BNR Nieuwsradio. Haar advies: je opdrachten voor Imtech opschorten, tenzij het bedrijf contant betaalt; en je geleverde spullen ophalen, want bij na een faillissement kan dat niet meer.

De eerste tekenen dat bedrijven haar advies ter harte nemen, zijn er al:

Nieuw bij Imtech: benzinetoeslag pic.twitter.com/fbYzneh1iE

— Jan Meeus (@jmeeus12) August 13, 2015

NekslagAls alle bedrijven dit doen, kan dit de nekslag voor Imtech zijn. Toch blijft Janssen bij haar advies, want zelfs al zou er een doorstart komen, dan wil dat nog niet zeggen dat de lopende schade wordt betaald.

AandelenVandaag is ook de handel in Imtech-aandelen stilgelegd.