Nieuws Actueel

MKB Innovatie Top 100: Stekelige folie winnaar

Bram de Vrind 11 juni 2014

Micanti uit Amsterdam mag zich de meest innovatieve MKB-onderneming van Nederland noemen. Het bedrijf prijkt op de eerste plek in de MKB Innovatie Top 100 die woensdag werd gepresenteerd. Het bedrijf bedacht een gifvrije, zelfklevende folie die wordt gebruikt om op scheepswanden te plakken.

De award is een samenwerking tussen de Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media. De bekendmaking van de negende MKB Innovatie Top 100 vond woensdag plaats in het hoofdkantoor van Mercedes-Benz in Utrecht. De folie is een gepatenteerde milieuvriendelijke oplossing om de aangroei van organismen als zeepokken en mossels aan oppervlakken van schepen tegen te gaan.

StekelhuidjeDe folie is een soort stekelhuidje dat ervoor zorgt dat organismen geen plek hebben om zich te kunnen hechten. Er komen bij het aanbrengen ervan geen giftige stoffen vrij. Deze stoffen komen dus ook niet meer in het water terecht. Met de folie worden tevens brandstofbesparingen gerealiseerd en daarmee ook een reductie van uitstoot van koolstof- en zwaveldioxide en stikstofoxiden.

BrandstofBovendien blijven schepen langer aangroeivrij en dat scheelt: door aangroei kan een vaartuig tot wel 40 procent meer brandstof verbruikten. In 2013 zijn in Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten de eerste werkschepen met de folie beplakt.

Dagverse garnalenDe tweede plaats is veroverd door het familiebedrijf GPC Kant uit Leens in Groningen. Dit bedrijf pelt in eigen beheer Hollandse garnalen met een door henzelf ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachine die 1000 kilo per dag aankan. De smaak, geur, kleur en structuur van de garnaal gaan niet verloren tijdens het pelproces. Met de pelmachines wordt de verwerkingstijd van garnalen enorm verkort.

MarokkoNadat de garnalen aan land zijn gebracht, worden ze direct gepeld, verwerkt en verpakt. Hierdoor ontstaat een echt vers eindproduct. Nu komt er nog wekelijks 200.000 kilo uit Marokko. 95 procent van alle garnalen wordt daar gepeld vanwege de lage loonkosten. Rijden naar Marokko gaat gepaard met veel CO2 uitstoot.

Omgedraaide stator en rotorTheWheel van e-Traction Europe uit Apeldoorn staat op de derde plaats. The Wheel is een unieke elektrische direct-drive in-wiel motor, stator en rotor zijn dus omgedraaid. Alles binnen in het wiel staat 'stil', terwijl de buitenkant draait. Bij een voertuig uitgerust met TheWheel is de complete aandrijflijn het wiel zelf.

JuryDe jury, onder voorzitterschap van Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (algemeen directeur FME), beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. Over de drie bedrijven werd door de jury met lof gesproken. Het doorzettingsvermogen en vasthoudendheid van de drie ondernemers werd geroemd. De folie van Micanti BV is een echt exportproduct genoemd, waar Nederland oprecht trots op mag zijn.

Succesvolle innovatiesAlle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben de ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.