Nieuws Actueel

MKB: word vriendjes met de bank

Caroline Spilt 20 februari 2015

Ondernemers zijn gebaat bij een relatie met de bank. MKB’ers ontvangen meer krediet en betalen lagere rentes dan bedrijven die een dergelijke relatie niet hebben. Dit stelt prof. dr Lars Norden in zijn oratie voor de leerstoel Banking and Finance aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM).

Norden gaat in zijn oratie The Role of Banks in SME Finance (vrijdag uitgesproken) in op de rol die banken spelen bij het financieren van het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze vormen ongeveer 99 procent van alle bedrijven in de Europese Unie.

TransparantieVolgens Norden is het MKB 'minder transparant wat betreft de informatievoorziening', ze houden hun informatie dus meer voor zich. Ook zijn deze bedrijven risicovoller, financieel beperkter en afhankelijker van banken dan grote bedrijven. Dit leidt tot serieuze uitdagingen voor kredietverstrekkers, aldus de nieuwe bijzonder hoogleraar.

Wie profiteertNorden behandelt de middelen op het gebied van kredietverschaffing, zoals het aangaan van kredietrelaties en handelskrediet. Wie profiteert er als middelen op het gebied van kredietverschaffing werken? Bestaan er verschillen tussen landen? En wat doen bedrijven uit het MKB als banken minder krediet verstrekken?

VoordeelOp basis van twee recente studies betoogt Norden dat het aangaan van kredietrelaties met een bank werkt voor MKB-bedrijven. Als bewijs presenteert hij een meta-analyse tussen landen waaruit blijkt dat kredietnemers over het algemeen voordeel ondervinden van een kredietrelatie. Ze ontvangen meer krediet en lagere rentes. Bovendien leveren kredietrelaties doorgaans grotere voordelen op als de concurrentie tussen de banken hoog is.

Lees verder op BC.nl