Nieuws Actueel

Modeketen Mexx is failliet

Van onze redactie 4 december 2014

De keten telt in Europa 315 winkels. Daaronder zitten veel franchisenemers, een aantal outletwinkels en store-in-stores. Bij het concern werken wereldwijd ongeveer 1500 mensen, in Nederland ongeveer 500. Een groot deel van de omzet haalt het concern uit 'wholesale' verkopen aan andere kledingketens.

Wat het faillissement betekent voor de medewerkers is nog onduidelijk, aldus de curator. Die hoopt dat een doorstart mogelijk is. Volgens hem hebben zich donderdag al twee buitenlandse kandidaten gemeld die interesse hebben. Kemp houdt de winkels voorlopig open, ook om de winkelvoorraden nog te kunnen verkopen.

​Malaise op retailmarkt Mexx heeft het faillissement zelf aangevraagd, zei Kemp. Hij wijt het bankroet deels aan de al lang durende algehele malaise op de Europese retailmarkt. Consumenten houden nog steeds de hand op de knip en kopen minder kleding. Daarbij komt dat de concurrentie groot is. Een vertraging in de betaling van een Russische keten aan de groothandelstak van Mexx deed de rest.

Mexx kampte al enkele jaren met dalende resultaten. Iets minder dan de helft van de omzet (100 miljoen euro) kwam nog uit de winkelverkopen. De groothandel was goed voor een omzet van 150 miljoen euro. Vorig jaar sloot het bedrijf zijn flagshipstore in Amsterdam.

​Oprichting Mexx ontstond in 1986 door de samenvoeging van de merken Moustache voor mannen (M) en Emanuelle voor vrouwen (E). Rattan Chadha was de oprichter van het nieuwe kledingmerk. Hij bezegelde de naam met twee kussen (xx) tot Mexx.

In 2011 kocht de Amerikaanse investeerder The Gores Group voor 85 miljoen dollar een belang van 82 procent in Mexx. De rest van de aandelen bleef in handen van Liz Claiborne.