Nieuws Actueel

Modeshows in Parijs, thuis in Leerdam

ILSE VAN DRIEL 24 december 2015

Ghelle dahir yusuf leerdam mode

Modeshows in Parijs, bekende Nederlanders die in zijn ontwerpen rondlopen en een gloednieuwe voorjaar/zomer-collectie voor 2016 al aan de rekken. Dahir Yusuf (25) timmert hard aan de weg met zijn kledinglabel Ghelle, maar twijfelt er niet over om zijn woonplaats te verlaten voor een wereldstad: "Ik red het prima vanuit Leerdam."

Ook al is hij vaak in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht te vinden om zijn merk te promoten, Dahir opereert vanuit Leerdam. "Dat is niet altijd even makkelijk, het is niet bepaald om de hoek voor de meeste inkopers en andere mensen in de mode-industrie. Maar ik wil juist laten zien dat je het ook heus wel kunt maken als je niet in Amsterdam woont als mode-ontwerper."

JongerenraadEn dus blijft hij heel bewust in Leerdam wonen, waar hij ook lid is van de jongerenraad. "Ik vind het ook belangrijk om me in te zetten voor de gemeente. Door actief deel te nemen in de jongerenraad draag ik ook mijn steentje bij."

Sinds een maand heeft hij een eigen showroom en kantoor in Leerdam, waar de nieuwe collectie voor volgend jaar al klaar hangt aan de rekken. "Je moet er vroeg bij zijn in de mode", weet Dahir. Na een collectie met stoffen met bijzondere structuren en vormen heeft hij nu zijn pijlen gericht op luchtige, comfortabele stoffen voor volgende zomer.

Functioneel"Kleding moet voor mij ook functioneel zijn. Het kan wel een mooi ontwerp zijn, of een toffe kleur hebben, maar het moet ook gewoon lekker zitten." En dus hangt er een rijtje luchtige truien - met op de arm subtiel het logo van Ghelle verwerkt - aan het ene rek en zijn de andere kledingrekken in zijn showroom gevuld met basic shirts in fijne, zachte stoffen.

Het logo hoeft van hem niet zo nodig heel groot zichtbaar te zijn. "Dat zie je wel eens bij andere merken, maar ik heb liever dat het subtiel is, niet te opzichtig."

PetjesHier en daar zul je een onafgewerkte boord tegenkomen. "Dat is bewust hoor," verduidelijkt de jonge ontwerper. "Om het een beetje rauw te houden, daar houd ik wel van."

Om die rauwe look compleet te maken, heeft Dahir een lijn met caps gemaakt. "Een petje is altijd goed en dat schaffen mensen ook sneller aan. Ik heb ze zelf bewerkt, geverfd en voorzien van een patch", vertelt hij met een zwart exemplaar in zijn handen, voorzien van verfspetters en geschuurde stukken stof.

Het is één van de vele voorbeelden dat aantoont dat Dahir persoonlijk heel betrokken is bij zijn kledinglijn. Hij doet praktisch alles zelf, van het ontwerpen tot de promotie, het klantcontact en bestellingen verwerken. "Alleen het in elkaar zetten en naaien doe ik niet helemaal alleen, dat doet iemand anders voor me met wie ik een heel goede band heb. We zitten goed op één lijn als het gaat om mijn collecties, dus dat is heel fijn werken."

FamilienaamOok de naam Ghelle ligt dichtbij hemzelf. "Het is een familiebijnaam, die al in de familie rondzingt sinds mijn opa jong was. Die naam is bijna nog bekender dan onze eigen achternaam. Voor mij was het eigenlijk heel logisch om die naam te koppelen aan mijn bedrijf."

Dahir pijnst er dan ook niet over om die familienaam los te laten en te gaan voor een naam die wellicht beter in de markt ligt. "Ik zie het ook als een soort van toewijding naar mijn vader. Hij weet me op zijn manier te motiveren om dit werk te blijven doen, ook zodat mijn focus helemaal bij Ghelle ligt. Ik weet zeker dat ik met mijn kleding naar de top kan.''