Nieuws Actueel

Onderzoek Maastricht naar mogelijk jihadnetwerk (video)

Van onze redactie 16 maart 2015

Image 4809378

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Hulp Politie en OM onderzoeken of er sprake is van een netwerk in Maastricht, dat kandidaten ronselt voor de jihad en faciliteert bij hun reis naar Syrië. De moeder, een vluchtelinge uit Tsjetsjenië, en haar Nederlandse zoon en dochter reisden vrijwel zeker met gestolen reisdocumenten. Ze hebben hulp gehad bij hun vertrek, onder meer vanuit Maastricht.

Er reisden de afgelopen twee jaar 31 kinderen in gezinsverband (met instemming van beide ouders) naar Syrië., meldt de Raad voor de Kinderbescherming. Twaalf minderjarigen vertrokken zelfstandig, aldus de Raad. Bij het broertje en zusje uit Maastricht is sprake van ontvoering, omdat ze zijn onttrokken aan het ouderlijk gezag van de Nederlandse vader.

Kinderen achtergelaten De moeder vertrok op 29 oktober 2014. Haar 2 jongste kinderen, van andere vaders, liet ze achter bij hun oma in Maastricht. Eind december meldde ze in Raqqa te zijn, de hoofdstad van het door IS uitgroepen kalifaat.

Het is onmogelijk de kinderen terug te halen naar Nederland, omdat er geen rechtshulprelatie is met Syrië en omdat het oorlogsgebied is, zegt officier van justitie Bart den Hartigh. Alleen wanneer moeder en kinderen naar een ander land reizen, kan worden geprobeerd de kinderen te herenigen met hun Nederlandse vader.