Nieuws Actueel

Moederbedrijf Albert Heijn schiet omhoog op positief Damrak

Supermarktconcern Ahold Delhaize was woensdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op het Damrak. Beleggers reageerden verheugd op de publicatie van een meevallend kwartaalrapport en beloonden het bedrijf met een 8 procent hogere aandelenkoers.

ANP 15 februari 2023

ANP150223177 1

Het moederbedrijf van Albert Heijn wist de omzet in het vierde kwartaal op te voeren. Ook kon het bedrijf de winstmarge iets verbeteren ondanks hogere kosten voor lonen, transport en energie. Mede dankzij de koerssprong van Ahold Delhaize eindigde de AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, 0,9 procent hoger op 769,73 punten.

Carrefour, Aholds Franse branchegenoot, publiceerde eveneens gunstige resultaten. Het aandeel werd ruim 8 procent hoger gezet. Ook de resultaten van het Franse luxeconcern Kering, eigenaar van modemerk Gucci, vielen in de smaak. Dat aandeel klom 3,2 procent.

Barclays

De beurs in Parijs sloot 1,2 procent hoger en de DAX in Frankfurt won 0,9 procent. Londen eindigde vrijwel onveranderd. De Britse bank Barclays kelderde 7,8 procent na teleurstellende resultaten.

De toonaangevende BIST 100-index op de Turkse beurs schoot bijna 10 procent omhoog na hervatting van de handel. De beurs in Istanbul werd vorige week woensdag gesloten na een aanhoudende koersval, die volgde op de verwoestende aardbevingen in Turkije. Om een verdere koersval bij de heropening te voorkomen, hebben de Turkse autoriteiten maatregelen genomen om de aandelenkoersen te ondersteunen.

Meer bier

De MidKap, de index van middelgrote fondsen in Amsterdam, won 0,8 procent op 1026,13 punten. Laadpalenmaker Alfen stond onderaan met een verlies van 7 procent. Eerder op de dag won het aandeel nog ruim 8 procent na publicatie van de jaarcijfers. Tankopslagbedrijf Vopak, dat ook met cijfers kwam, steeg 3 procent.

Heineken won 2,7 procent. De brouwer verkocht afgelopen jaar meer bier tegen hogere prijzen. De omzet en winst namen daardoor toe. Topman Dolf van den Brink sprak van sterke resultaten, ondanks de aanhoudende uitdagende omstandigheden. Ook dit jaar zal volgens de topman uitdagend blijven.

Prijsverhogingen

Bij de kleinere bedrijven raakte CM.com ruim 11 procent kwijt. De chat- en betalingsdienstverlener zag de omzet afgelopen kwartaal met 17 procent stijgen, maar waarschuwde wel voor prijsverhogingen in het eerste kwartaal.

De euro noteerde 1,0676 dollar tegen 1,0715 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent minder op 77,53 dollar. Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 84,16 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws