Nieuws Actueel

Moederbedrijf Gucci verwikkeld in namaakrel

Rik Nizet 18 mei 2015

Gucci kleding mode 335

Het moederbedrijf van dure modemerken als Gucci en Yves Saint Laurent klaagt de Chinese internethandelaar aan voor het aanbieden van namaakartikelen. Dat meldde zakenkrant Financial Times (FT) zondag op basis van documenten die zijn ingediend bij een Amerikaanse rechtbank.

Het in Parijs gevestigde Kering vindt dat Alibaba medeplichtig is aan "gangsterpraktijken'' omdat het niet optreedt tegen de verkoop van namaaktasjes, -horloges en andere luxeartikelen via zijn handelsplatforms. In plaats daarvan verdient het Chinese internetconcern juist aan merkpiraterij, aldus de aanklacht.

Intellectueel eigendomKering treedt op namens het Franse modemerk Balenciaga en de Italiaanse lederwarenfabrikant Bottega Veneta, waarvan het eveneens eigenaar is. Alibaba spreekt de beschuldigingen tegen. "Wij werken samen met veel merken om hen te helpen hun intellectueel eigendom te beschermen'', aldus de onderneming.

AlibabaAlibaba werd eerder dit jaar al in eigen land aangepakt. In een rapport stelde een Chinese toezichthouder eveneens dat het bedrijf te weinig doet om de verkoop van nepspullen tegen te gaan. Kort daarop maakte het bedrijf bekend samen met diezelfde handelswaakhond de strijd aan te binden tegen illegale handelswaar.