Nieuws Actueel

Moeizaam boekhoudboekje bij H&M

Caroline Spilt 24 september 2015

Hm david beckham

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) kampte in het afgelopen kwartaal met hogere inkoopkosten. Die drukten de winst in de verslagperiode die liep tot eind augustus.

Onder de streep hield H&M, de op één na grootste kledingretailer in Europa, in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 5,3 miljard kroon (563 miljoen euro) over. Dat is 0,2 procent meer ten opzichte van een jaar geleden. Het resultaat gaat de boeken in als de zwakste winstgroei in een kwartaal in twee jaar tijd.

SchattingAnalisten hadden de nettowinst hoger ingeschat. Hun prognose lag gemiddeld op 5,37 miljard kroon.

Hogere inkoopkostenDe hogere inkoopkosten hadden te maken met de relatieve zwakte van de Zweedse munt ten opzichte van de dollar. H&M haalt ongeveer 80 procent van zijn producten uit Azië, waar kleding vaak geprijsd is in dollars. H&M waarschuwde in juni al dat de dure dollar een negatief effect zou hebben op de inkoopkosten.

OmzetHet concern maakte eerder deze maand al bekend dat de omzet in het derde kwartaal met 18 procent was gestegen tot 53,4 miljard kroon (5,7 miljard euro). Op basis van lokale wisselkoersen steeg de omzet met 11 procent.

H&M had eind augustus 3675 winkels, 334 meer dan een jaar geleden.