Nieuws Actueel

Mogelijke overname Ballast Nedam

Lotte Grimberg 31 december 2014

Ballast Nedam is door Nederlandse en internationale partijen benaderd voor een eventuele fusie of overname. Dat meldde het bouwbedrijf woensdag.

Altijd serieusVolgens Ballast Nedam willen de partijen, die niet met naam worden genoemd, de mogelijkheden voor een samengaan onderzoeken. Het bedrijf gaf aan strategische opties "altijd serieus'' in overweging te nemen. Verdere aankondigingen worden gedaan als ze "van toepassing of noodzakelijk'' zijn.

Een woordvoerster van Ballast Nedam gaf desgevraagd aan dat het bedrijf is benaderd door verschillende partijen, die geen consortium vormen. Verdere details over het proces wilde ze niet geven.

BoekwinstBallast Nedam meldde verder dat de eerder aangekondigde verkoop van de offshore-activiteiten aan Van Oord is afgerond. Die transactie levert het bedrijf naar eigen zeggen een "significante'' boekwinst op over 2014. Operationeel ontstaat waarschijnlijk echter een verlies van 35 tot 45 miljoen euro, zoals eerder voorspeld.

VerliezenHet bouwbedrijf zag zijn verliezen in de eerste negen maanden van dit jaar stevig oplopen door de moeilijke markt en tegenvallers bij grote projecten. Zo kampt Ballast met grote kostenoverschrijdingen bij het werk aan de snelweg A15 tussen de Maasvlakte en knooppunt Vaanplein.

VraagtekensAnalist Joost van Beek van zakenbank Theodoor Gilissen zet voorlopig vraagtekens bij de gemelde interesse. "Ballast Nedam zet vooral zichzelf in de etalage'', concludeerde hij. De kans op een mooi overnamebod is door de slechte Nederlandse bouwmarkt volgens hem gering.

UitblinkerBeleggers reageerden echter zeer enthousiast op de berichten van Ballast. Het aandeel Ballast Nedam was woensdag de grote uitblinker op het Damrak en steeg in het eerste handelsuur met zo'n 20 procent, tot 3,55 euro.