Nieuws Actueel

Moneybird uit Enschede wint de Van den Kroonenbergprijs

Van onze redactie 3 juni 2015

Money Bird Rikkert Harink

MoneyBird is vooral voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en zzp’ers. „Voor ondernemers die zelf hun boekhouding en BTW-aangifte doen”, verduidelijkt directielid Edwin Vlieg.

FrustratieVan die zelfstandigen zonder personeel telt Nederland er momenteel alleen al 700.000. MoneyBird werd min of meer uit frustratie geboren. De oprichters klusten als student bij met hun eigen softwarebedrijfje. Leuk zo’n eigen zaak, maar de administratieve rompslomp viel zwaar tegen. „Factureren was een vervelende bezigheid die veel tijd kostte”, weet Joost Diepenmaat nog. „De gebruikelijke boekhoudpakketten waren ontwikkeld voor accountants, niet voor ondernemers. Met Word of Excel had je geen overzicht van je omzet. Er was dus niets geschikts. Toen hebben we zelf de software gebouwd.”

Diepenmaat (32) studeerde, net als mede-oprichter Edwin Vlieg (29), computer-science aan de UT. De derde compagnon, Berend van Bruijnsvoort (31) , deed informatica aan Saxion. OnlineBij de oprichting in 2008 begon MoneyBird met een online factureringsprogramma. Ondernemers mochten drie keer per maand gratis een factuur van MoneyBird downloaden en moesten daarna betalen als ze er nog meer wilden versturen.GratisHet eerste gebruik is zeven jaar na de oprichting nog steeds gratis, maar het aanbod is fors uitgebreid. Inmiddels heeft MoneyBird een compleet boekhoudprogramma waarmee ook offertes kunnen worden gemaakt.GroeiGebruikers van MoneyBird betalen per maand, afhankelijk van wat er wordt gebruikt, 10 tot 25 euro. „We werken dus niet met abonnementen, daarmee onderscheiden we ons”, zegt Edwin Vlieg. Hoeveel van de 100.000 gebruikers betalende klant zijn, wil Joost Diepenmaat niet kwijt. „Maar we groeien nog steeds fors. Ik denk zelfs dat we dit jaar een notering krijgen in de Deloitte Fast 50, de ranglijst met de 50 snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland.”PersoneelMoneyBird telt inmiddels twaalf werknemers en is binnenkort twee jaar gevestigd in het vroegere brouwhuis van Grolsch in Roombeek.

Het complete boekhoudprogramma werd in januari gepresenteerd. Het parool is nu om het programma te verbeteren. Vlieg: „We willen het verder automatiseren en gaan ook kijken wat de mogelijkheden in Duitsland voor ons zijn.”

Foto: Rikkert Harink