Nieuws Actueel

Monsanto staakt overnamepoging Syngenta

Caroline Spilt 27 augustus 2015

Zadenhandelaar Monsanto staakt zijn poging om de Zwitserse branchegenoot Syngenta over te nemen. Dat maakte het Amerikaanse bedrijf woensdag bekend.

Volgens Monsanto ontbreekt het aan een 'constructieve betrokkenheid' bij de Zwitsers, zo stelde het bedrijf in een verklaring. Monsanto had vorige week het eerdere bod van omgerekend 40 miljard euro verhoogd naar 40,6 miljard euro.

Te laag bodHet eerdere bod was volgens Syngenta te laag en ook zouden er te veel mededingingsbezwaren zijn. Ook een eerder voorstel voor een boekenonderzoek werd niet gehonoreerd. Het verhoogde bedrag was voor Syngenta eveneens onvoldoende.

Het vooruitzicht dat Monsanto 2,6 miljard euro zou overmaken naar Syngenta, mochten mededingingsbezwaren de transactie tegenhouden, was ook niet voldoende om de Zwitsers in beweging te krijgen.

VerlanglijstjeHet was overigens niet voor het eerst dat Monsanto zich meldde bij Syngenta, dat ook meerdere vestigingen heeft in Nederland. De Zwitserse onderneming stond in het voorjaar van 2014 ook al op het verlanglijstje van de Amerikanen.

Handdoek in de ringHet nieuws dat Monsanto de handdoek in de ring werpt, zorgde er in Zürich voor dat de beurswaarde van Syngenta fors daalde. Het aandeel Syngenta verloor ruim 18 procent. Op Wall Street kreeg Monsanto de handen van beleggers wel op elkaar getuige de winst van 7,8 procent voor het aandeel.

BezwarenVolgens Syngenta schoot het bod van Monsanto op meerdere vlakken tekort, zo liet het in een reactie weten. Alleerst zou het bod geen recht doen aan de waarde van de onderneming. Daarnaast was er geen duidelijkheid over de synergievoordelen en zouden de aannames met betrekking tot verkoopopbrengsten onvoldoende duidelijk zijn. Syngenta heeft de bezwaren meermaals duidelijk gemaakt.