Nieuws Actueel

Monsterverbond tegen leaseplan

Martijn Vervest 3 november 2014

Een monsterverbond van de autobranche en milieuorganisaties is met een alternatief gekomen voor de plannen van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) voor de bijtelling en motorrijtuigenbelasting. Zo moet de fiscale ruimte tussen zogeheten plug-in-hybrides en conventionele auto’s groter worden door de beoogde 18 procent-bijtellingscategorie te laten vervallen, waarmee "ongewenste marktverstoring'' wordt voorkomen.

Wiebes bekijkt alernatief leaseplanLeasetaks in de prullenbakWiebes houdt vast aan leasetaksBranche komt met eigen bijtellingsplan

Dat maakte de gelegenheidscoalitie, bestaand uit de autobranche (VNA, Bovag en RAI Vereniging) en een aantal maatschappelijk organisaties (VNO-NCW, MKB-Nederland, ANWB, Natuur & Milieu, Milieudefensie) maandag bekend. Ook zouden volledig elektrische auto's helemaal vrijgesteld moeten worden van de motorrijtuigenbelasting. De plug-in-hybrides moeten volgens het alternatieve plan voor de helft belast worden.18 procentDoor de 18 procentcategorie te laten vervallen ten behoeve van een ruimere 21 procent-bijtellingscategorie blijven plug-in-hybrides aantrekkelijker om te leasen dan gewone auto’s. "En minder categorieën past bij de wens van vereenvoudiging van de bijtelling en bij minder marktverstoring. De hele kleine 18 procentcategorie zou ertoe leiden dat een zeer beperkt aantal automerken in 2016 ontzettend vaak verkocht gaan worden'', aldus de belangenclubs.DoelstellingDe alternatieve plannen moeten ertoe leiden dat de doelstelling om in 2020 circa 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te krijgen wordt gehaald. Ook moeten ze voor 'meer continuïteit' op de automarkt zorgen.