Nieuws Actueel

Monument in Oss voor de pil

Van onze redactie 3 april 2015

Image 4840362

Het kunstwerk is 14 meter lang, 7 meter breed en ongeveer een meter hoog. Het ziet eruit als een grote pillenstrip. In het kunstwerk zitten 21 ledlampen. Die gaan 's avonds tegelijk met de straatlampen aan, maar elke dag brandt 1 lamp minder. Dat is een verwijzing naar de pil die vrouwen uit de strip halen. Na 21 dagen worden alle lampen een week lang rood voor de stopweek. Na 28 dagen begint het van voren af aan.

Menstrueren Volgens ontwerper Sjef Hoogstede is dat over the top. "Ik heb drie dochters, die zeiden 'pap, dat kun je niet maken'. De een vindt het schitterend, de ander niet. Kunst mag soms wat spraakzaam zijn en het moet een beetje ludiek zijn." Hoogstede hoopt stiekem dat vrouwen ontdekken dat ze menstrueren op het ritme van het kunstwerk. Als het toch niet in de smaak valt, is het mogelijk de lampen helemaal uit te zetten.

Bij bijzondere gelegenheden kunnen de lampen van het kunstwerk worden aangepast, net als bij het Empire State Building in New York. Zo zijn de Osse lichten oranje op de komende Koningsdag "Elke dag komen daar dezelfde mensen langs. Je moet het zo doen dat ze elke dag iets anders beleven", aldus Hoogstede.

Het kunstwerk kost 40.000 euro. Hoogstede is in dienst van de gemeente en krijgt hier dus niets voor. "Het is puur een eer, een leuke eer."

Organon Organon ontwikkelde in de jaren '50 het anticonceptiemiddel Lyndiol. Dat kwam in 1962 op de markt. Het had wereldwijd succes. Miljoenen vrouwen konden zelf bepalen wanneer ze ovuleerden en dus ook wanneer ze zwanger werden. Dat lag gevoelig in het vroom katholieke Noord-Brabant. Organon presenteerde de pil niet als anticonceptie, maar als middel tegen een onregelmatige cyclus. Dat vrouwen die hem slikten geen kinderen konden krijgen, gold als bijwerking.

Organon kwam in 2007 in Amerikaanse handen. Het moederbedrijf wilde in 2011 alle banen schrappen, maar kwam daar na verzet deels op terug.