Nieuws Actueel

Moody's: Dit staat ons te wachten in 2015

Rik Nizet 10 november 2014

Door trage hervormingsprocessen en de zwakkere wereldhandel zal de wereldwijde economie in 2015 niet significant opleven. Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een maandag gepubliceerd rapport over de wereldeconomie.

Volgens Moody's is een sterkere groei van de wereldeconomie volgend jaar onwaarschijnlijk onder meer als gevolg van de vertraging van de Chinese economie en structurele belemmeringen voor de groei in de eurozone. Voor Europa rekent Moody's op een groei van nog geen 1 procent volgend jaar. In 2016 zal de Europese groei 1,3 procent zijn, aldus Moody's.

De kredietbeoordelaar wijst op de relatief hoge schulden van bedrijven in landen als Spanje en Frankrijk. Ook de spanning rond Oekraïne hangt als een sluier over de Europese markt en zal blijven wegen op investeringen, zo oordeelt Moody's. Op korte termijn verwacht de kredietbeoordelaar dat de werkloosheid in zwakkere eurolanden zal toenemen met als gevolg dat de consumentenbestedingen dalen.

Robuuste groeiMoody's noemt het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en India positieve uitzonderingen en voorziet voor die landen een "robuuste" groei. Voor de G20, de twintig invloedrijkste industrielanden, voorziet het rapport een groei van 3 procent in zowel 2015 als 2016.

Rusland valt stilDe Russische centrale bank heeft zijn verwachtingen voor de economische ontwikkelingen in 2015 naar beneden bijgesteld. Volgens de centrale bank zal de Russische economie tot stilstand komen, zo werd maandag bekendgemaakt. De centrale bank houdt daarbij rekening met een gemiddelde prijs voor een vat olie van 95 dollar en voorziet in handhaving van de huidige handelsrestricties.

SanctiesRusland kampt met de gevolgen van de westerse sancties tegen het land. Daardoor is het voor Rusland en Russische bedrijven veel moeilijker geworden om kapitaal op de financiële markten op te halen. Rusland verwacht dat de vlucht van buitenlands kapitaal uit het land dit jaar uitkomt op 128 miljard dollar (102 miljard euro). Eerder werd nog uitgegaan van een uitstroom van 90 miljard dollar.

De gewenste inflatiedoelstelling van 4 procent zal op haar vroegst eind 2017 worden gehaald, aldus de centrale bank. Voor 2015 wordt een inflatie van 6 tot 6,5 procent verwacht, onder meer als gevolg van de waardedaling van de Russische roebel.