Nieuws Actueel

Mooie winsten op Europese beurzen

Van onze redactie 15 september 2015

Image 5243995

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent hoger op 432,15 punten. De MidKap steeg 1,3 procent naar 639,31 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,1 procent.

Op macro-economisch vlak bleek het vertrouwen van Duitse beleggers in september te zijn gekelderd. Duitse investeerders zijn bezorgd over de tragere groei in opkomende markten.

VS

Verder kwamen uit de Verenigde Staten tegenvallende cijfers over de industriële productie en de industrie rond New York. Mogelijk kunnen die zwakkere gegevens de Fed ertoe aanzetten nog even te wachten met het verhogen van de rente.

Kabelconcern Altice was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 5,5 procent. Philips verloor 0,9 procent. Het elektronicaconcern liet tijdens een investeerdersdag in Londen weten op koers te liggen met zijn plan om de divisies Healthcare en Consumer Lifestyle samen te voegen en de lichtdivisie te verzelfstandigen. Ook rekent Philips voor dit jaar nog altijd op een bescheiden omzetgroei.

MidKap

In de MidKap was TomTom een positieve uitschieter met een plus van ruim 7 procent. De navigatiedienstverlener maakte nieuwe deals bekend en liet weten dat de orders voor het automotive segment tot nu toe al meer dan 250 miljoen euro bedragen. TomTom rekende eerder op minimaal 200 miljoen euro aan orders voor dit jaar.

Thomas Cook klom in Londen 2,3 procent dankzij overnamegeruchten. De Chinese aandeelhouder Fosun International zou een bod overwegen op de Britse reisorganisatie. In Stockholm daalde Hennes & Mauritz (H&M) 1,6 procent. De Zweedse modeketen boekte in augustus de zwakste omzetgroei in vier jaar door het zeer warme weer in veel landen.

De euro was 1,1270 dollar waard, tegen 1,1300 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 44,70 dollar. Brent steeg licht in prijs tot 46,42 dollar.